O analiza efectuata de experti pe baza rezultatelor firmelor romanesti in primul semestru arata ca, cu numai trei exceptii (Carbochim, Titan si Electroarges), companiile analizate au inregistrat pierderi sau scaderi ale profitului in S1/2011 fata de S1/2010. Vanzarile au evoluat totusi ceva mai bine in prima jumatate a acestui an.
Analiza, pe fiecare firma in parte, o puteti urmari mai jos. Este al doilea raport de analiza al Tradeville dupa cel prezentat de DailyBusiness.ro in urma cu doua zile. Prima analiza, ce include datele financiare ale companiilor Alro, Alumil, Amonil, Banca Carpatica, Oil Terminal, Oltchim, Prodplast, Prefab, RoPharma si Zentiva o puteti urmari [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-burse/adevarata-radiografie-a-crizei-cum-se-vede-bursa-in-2011-67001/]aici[/url].
[img=1971][/img]
[b]Armatura SA Zalau[/b]
Producatorul de robineti, valve si alte armaturi de uz industrial si rezidential Armatura SA Zalau (ARM) se afla intr-o situatie delicata raportand in mod consecvent pierderi in ultimii 5 ani in timp ce capitalurile sale nu sunt departe de a deveni negative. Totusi, pe fondul unei cresteri cu 27% a cifrei de afaceri fata de perioada comparabila a anului trecut, prima jumatate a anului a adus o reducere a pierderilor cu 83% comparativ cu S1/2010.
Vanzarile Armatura din S1 2011 au atins doar 48% din tinta pentru intregul an iar pierderile reprezinta 56% din pierderea bugetata pentru anul in curs. „Ca atare apreciem ca exista sanse ca principalele obiective bugetare ale anului sa nu fie indeplinite”, spun analistii de la Tradeville.
Prin prisma teoriei rotatiei sectoriale momentul optim pentru a investi in actiunile ARM, companie care face parte din sectorul de utilaje industriale, il constituie sfarsitul recesiunii si inceputul redresarii economice deoarece in acel moment este cel mai probabil ca actiunile societatilor sectorului sa fie subevaluate semnificativ.
Suferind pierderi financiare compania nu a mai distribuit dividende din anul 2005. Comparativ cu sectorul european din care face parte, Armatura pare a fi supraevaluata din perspectiva multiplului P/BV (cu circa 182%) si corect evaluata prin prisma raportului P/S. „Ca atare, avand in vedere si problemele persistente de profitabilitate, consideram ca o investitie in actiuni ARM prezinta riscuri deosebit de mari”, afirma analistii citati.
[b]Carbochim SA Cluj Napoca[/b]
Cifra de afaceri neta a crescut cu 12,8%, la 14,9 milioane lei, iar rezultatul net al exercitiului a fost un profit de 1,1 milioane lei, dublu fata de S1 2010, realizat in exclusivitate pe seama profitului din exploatare. Comparativ cu bugetul, a fost atinsa valoarea indicatorului esti-mata pentru intreg anul 2011, insa aceasta este una conservatoare, fiind stabilita la jumatatea celei din 2010. Prin comparatie cu sectorul european din care face parte, compania apare ca subevaluata prin prisma multiplilor P/E si P/B, dar usor supraevaluata din per-spectiva multiplului P/S.
Cu o cota de piata de 25% in Romania, compania are sanse mai mari de crestere pe segmentul de produse abrazive destinate industriei prelucratoare si de uz general. Gratie preocuparii de asimilare a unor noi produse si de diversificare a celor existente, societatea mizeaza pe corpuri abrazive cu liant organic si ceramic, pentru care concurenta este mai mica, datorita tehnicitatii crescute a acestora. Compania trebuie sa faca fata duratei marite de incasare a creantelor si cresterii preturilor la unele materii prime.
Conform ultimelor raportari de la BVB, omul de afaceri Catalin Chelu controleaza, prin intermediul mai multor companii, intre care si Fimansat SA Galati, 62,8142% din capitalul social al emitentului, iar Prosanio SA a intrat in actionariat pe 27 iulie, cu 8,3195% din capitalul social. Cu toate acestea, situatia actionariatului ramane incerta datorita faptului ca, pe 8 august, Consiliul de Administratie a hotarat revocarea adunarii generale convocate pe 13/14 septembrie, la cererea Fimansat SA Galati, AGA care urma sa decida schimbarea Consiliului de Administratie in urma modificarilor survenite in actionariat.
[b]Transilvania Constructii SA[/b]
Ca si multe alte companii ale sectorului sau Transilvania Constructii S.A. Cluj-Napoca (COTR) a fost afectata de criza imobiliara. In ultimii 2 ani profiturile raportate s-au redus substantial. Daca ajustam prin eliminarea efectului productiei „pe stoc” aceste profituri, si asa mici, se transforma in pierderi care s-au accentuat crescand cu 137% in S1/2011 fata de S1/2010 in ciuda avansului de peste 32% al vanzarilor. Luand in considerare si faptul ca cifra de afaceri din primele 6 luni reprezinta putin sub 43% din bugetul pentru intreg anul 2011 opinam ca probabilitatea indeplinirii tintelor de vanzari si profit este redusa.
Conform teoriei rotatiei sectoriale, momentul optim pentru a investi in sectorul imobiliare si constructii este sfarsitul perioadei de recesiune. In Romania situatia este complicata de faptul ca preturile din piata imobiliara sunt percepute, in continuare, ca fiind prea mari.
Randamentul dividendului este zero deoarece, la fel ca si pana acum, compania nu a oferit dividende. Comparativ cu sectorul european din care face parte, Transilvania Constructii pare a fi subevaluata din perspectiva multiplului P/BV (cu circa 76%) si supraevaluata (cu aproape 44%) prin prisma raportului P/S. In plus, orice investitie in actiuni COTR trebuie sa aiba in vedere problemele sectorului.
[b]THR Marea Neagra SA Mangalia[/b]
Compania a inregistrat in primele sase luni ale anului cea mai mare pierdere din ultimii 5 ani din cauza scaderii veniturilor din exploatare cu peste 50%, in timp ce cheltuielile din exploatare s-au mentinut aproape de nivelul din urma cu un an. Pentru intreg anul administratorii estimeaza o crestere a veniturilor din exploatare cu 4%, crestere care, dupa rezultatele slabe din S1 2011, nu credem ca poate fi realizata. Aceasta in ciuda faptului ca, de regula, trimestrul 3 este, datorita sezonalitatii afacerii, cel mai bun al anului. Profitul net estimat de EFO este de 840,000 lei, cu aproape 60% sub cel inregistrat anul trecut.
EFO face parte din sectorul de turism, sector ciclic, caracterizat de o elasticitate ridicata a cererii, investitiile in companii din acest sector fiind recomandate in perioada de revenire a economiei.
In contextul actual, desi economia Romaniei a iesit oficial din recesiune, sansele intrarii pe un trend solid de crestere economica par din ce in ce mai reduse, in conditiile in care majoritatea tarilor din UE adopta masuri de austeritate care vor incetini ritmul de crestere al economiilor. Iar cum 75% din exporturile Romaniei sunt destinate tarilor din UE, economia locala va fi cel mai probabil influentata. Compania nu acorda dividende.
[b]Electroputere Craiova[/b]
Electroputere Craiova este una din putinele actiuni listate la BVB care se tranzactioneaza sub nivelul minimelor din martie 2009. Pretul din piata oglindeste evolutia foarte slaba a companiei din ultimii cinci ani, perioada in care EPT a inregistrat pierderi. La fel s-a intamplat si in primele sase luni din 2011, interval in care pierderea neta rezultata din activitatea operationala s-a dublat. Rezultatul net inregistrat a fost o pierdere de 27.4 milioane lei.
Desi rezultatele din 2010 au fost mai bune decat in cei patru ani anteriori, compania inregistrand profit operational, dupa un prim semestru foarte slab estimarile noastre privind rezultatele companiei pe termen mediu nu sunt foarte optimiste.
Compania de constructii Al-Arrab Contracting Company Limited a preluat de la AVAS la sfarsitul lui 2007 pachetul majoritar al EPT. La incepulul lui 2009, compania araba a mai achizitionat un pachet, astfel incat in momentul de fata are o detinere de 86,3%. EPT produce transformatoare de putere, masini electrice rotative, aparate electrice de inalta tensiune, precum si vehicule feroviare si urbane, motiv pentru care incadram EPT in sectorul de utilaje industriale, considerat sector ciclic, care inregistreaza performante mai bune decat piata in prima faza de revenire a economiei pe crestere.
Tinand cont de faptul ca ritmul de crestere al economiei UE a scazut in al doilea trimestru si tinand cont de faptul ca 85% din exporturile EPT sunt destinate catre tarile din UE, consideram, si din aceasta perspectiva, ca investitia in actiuni EPT implica un grad ridicat de risc.
[b]Titan SA Pantelimon[/b]
Incepand cu anul 2011, societatea a optat pentru anul financiar diferit de anul calendaristic, respectiv perioada 1 octombrie An (N-1) – 30 septembrie An (N). Pentru raportarea celui de-al treilea trimestru din anul financiar 2011 (1 octombrie 2010-30 septembrie 2011) s-au comparat datele cu aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 1 octombrie 2009 – 30 iunie 2010. In primele noua luni ale anului financiar 2011, compania a derulat afaceri in crestere cu 54.1% y/y, atingand 267,1 milioane lei cifra de afaceri neta si a inregistrat un profit net de 7,6 mil lei, fata de un rezultat negativ de 4,5 milioane lei in perioada similara a anului anterior. Rezultatul din exploatare de 15.2 milioane lei a fost diminuat de pierderea financiara de 6,7 milioane lei, datorata in special cheltuielilor ridicate cu dobanzile pentru creditele contractate pe termen scurt. Societatea are sanse ridicate sa realizeze indicatorii bugetati si sa incheie anul financiar cu profit.
Compania face parte din sectorul bunurilor de consum, care desfasoara o activitate ciclica, cu un potential mai mare de crestere in perioadele de redresare economica. Astfel, titlurile ar putea creste in perioada imediat urmatoare, mai ales pe fondul unui an agricol bun in Romania. Insa, societatea este parte a grupului austriac LLI EUROMILLS GmbH, care detine 97.5815% din capitalul social, prin urmare titlurile sale sunt putin tranzactionate la BVB datorita free-float-ului redus.
[b]Fondul STK Emergent[/b]
Fondul STK Emergent a inregistrat o scadere cu 43% a profitului net in primele 6 luni ale anului si o scadere cu 26% a veniturilor din activitatea curenta fata de S1 2010. Aproximativ 48,9% din activul net al Fondului este investit in societati cotate, 49,7% in societati necotate (STK Properties), in timp ce 1,40% din activul total este detinut in depozite bancare.
SIF-urile au o pondere de aproape 74% din portofoliul de actiuni cotate, administratorii STK considerandu-le ca fiind subevaluate. Expunerea pe sectorul financiar este completata de pachetul de actiuni BRD, care ocupa 8% din capitalul STK.
Principala sursa constanta de venit o reprezinta dividendele primite de la cele cinci SIF-uri – 38,2% din veniturile totale in S1 2011 – iar veniturile din investitii financiare cedate au o pondere de doar 16% (fata de 58% in S1 2010). Restul reprezinta venituri financiare inclusiv diferente de curs valutar. Desi pe site-ul companiei este precizat faptul ca politica Fondului este de a distribui dividende, acest lucru nu s-a intamplat in ultimii trei ani, fie din cauza pierderilor inregistrate, fie din cauza altor motive.
Tinand cont de faptul ca expunerea fondului vizeaza sectorul financiar si pe cel al constructiilor, in contextul actual caracterizat de incertitudini la nivel european si de o piata locala a constructiilor aflata la pamant, consideram investitia in titluri STK drept una cu un grad ridicat de risc.
[b]Turism SA Felix[/b]
Pentru al patrulea an la rand, atat veniturile cat si profitul net ale companiei sunt preconi-zate sa scada in 2011. Tendinta de scadere a veniturilor s-a conturat in prima jumatate a anului, cifra de afaceri inregistrand o scadere cu aproape 10%.
In ceea ce priveste rezultatul net, consemnam o scadere a pierderii datorata unui rezultat financiar mai bun. De regula, dupa primele doua trimestre compania inregistreaza in contabilitate rezultate negative cauzate cel mai probabil de caracterul ciclic al afacerii, sezonul de bai termale se deschide in perioada aprilie-mai. Compania estimeaza scaderea indicatorului zile/turist cu 4.81%, scaderea cifrei de afaceri cu 6.6%, si o diminuare cu aproape 18% a profitului brut fata de anul anterior.
Consideram ca TUFE poate atinge tintele privind indicatorii de venit si profitabilitate pentru acest an. Veniturile TUFE provin din servicii hoteliere (33,6%), alimentatie publica (33%), tratament (12,4%), agrement (14,2%), chirii si venituri din alte activitati (6,8%).
TUFE face parte din sectorul de turism, sector ciclic, caracterizat de o elasticitate ridicata a cererii, investitiile in companii din acest sector fiind recomandate in perioada de revenire a economiei. In contextul actual, desi economia Romaniei a iesit oficial din recesiune, sansele intrarii pe un trend solid de crestere economica par din ce in ce mai reduse, in contextul in care majoritatea tarilor din UE adopta masuri de austeritate care vor incetini ritmul de crestere al economiilor (75% din exporturile Romaniei sunt destinate catre UE). Compania nu acorda dividende.
Desi compania este lider de piata in domeniul turismului balnear (cu 7,70% din numarul de turisti si cu aproape 8% din numarul de innoptari in 2010), pretul de piata al titlului TUFE denota faptul ca investitorii nu au prea mare incredere in acest sector dovada fiind diferenta de doar 25% dintre pretul actual al actiunii si minimele din martie 2009.
[b]Vrancart SA Adjud[/b]
Producatorul de hartie si carton ondulat Vrancart a continuat, la fel ca in ultimii cinci ani, sa inregistreze cresteri ale vanzarilor in prima jumatate a anului. Potrivit raportului pe S1 2011 cifra de afaceri estimata a fost realizata in proportie de 89,3%.
Profitul net a scazut fata de aceeasi perioada din 2010 din cauza cresterii pierderii din activitatea financiara care nu a fost compensata de rezultatul operational cu 15% mai mare. Pentru intreg anul 2011 compania estimeaza venituri din exploatare de 185.5 milioane lei (+16,88%) si un profit net de 4,5 milioane lei (+45% y/y). Tinand cont de rezultatele semestriale consideram ca esti-marile companiei sunt usor optimiste, sansele ca profitul net estimat sa fie realizat in pro-portie de 100% fiind destul de mici.
Actiunea se tranzactioneaza la un multiplu P/E de 17 si la un pret de 15.87 fata de esti-marile privind profitul net ajustat pe 2011 (am ajustat profitul net cu 70% din profitul net estimat de companie) niveluri care pot fi considerate usor supraevaluate fata de poten-tialul companiei.
Cei care folosesc analiza tehnica pentru fundamentarea deciziilor investi-tionale vor tine cont de suportul existent la 0.06 lei/actiune. Indicatorii de lichiditate s-au inrautatit de la inceputul anului, rata test acid a scazut de la 0.75 la 0.52. Gradul de indatorare (calculat ca raport dintre total datorii si total active) este la un nivel usor ridicat, dar in continuare rezonabil, de 58.5%.
In august 2011 se finalizeaza cea mai importanta investitie de modernizare a masinii K25 de producere a hartiilor pentru fabrica de carton ondulat si confectii de carton ondulat. Utilizarea masinii la parametrii normali va creste probabil rentabilitatea pe produs.
[b]Cemacon SA Zalau[/b]
In ciuda crizei imobiliare afacerile si profitul producatorului de blocuri ceramice Cemacon S.A. Zalau (CEON) au continuat sa creasca pana in 2009 insa de anul trecut s-a constata o reducere a vanzarilor insotita de pierderi nete.
Perioada mai dificila din a doua jumatate a anului 2010 s-a extins si in S1/2011 cand, fata de S1/2010 profitul ajustat a scazut cu peste 202% (devenind pierdere) in ciuda faptului ca vanzarile au crescut.
Aceasta turnura, coroborata cu faptul ca cifra de afaceri din prima jumatate a anului acopera mai putin de 18% din bugetul anului in curs, ne fac sa estimam ca CEON va rata atat tinta de vanzari cat, mai ales, pe cea de profit.
Potrivit ipotezelor rotatiei sectoriale, sfarsitul perioadei de recesiune este momentul optim pentru o investitie in actiuni apartinand sectorului imobiliare si constructii.
Perceptia din Romania, conform careia preturile imobilelor sunt, in continuare, supraapreciate complica si mai mult situatia.
Randamentul dividendului este zero deoarece, la fel ca in anii anteriori, compania nu a oferit dividende. Relativ la sectorul european din care face parte, Cemacon pare a fi usor subevaluata din perspectiva multiplului P/BV (cu aproximativ 3%) in timp ce multiplul P/S este cu 151.55% peste media sectoriala calculata folosind raportul BVB vs. Europa al platformei Startrade 2.0. Avand in vedere perspectivele sectoriale cat si cele ale companiei nu sustinem, pentru moment, investirea in actiuni PREH.
[b]Electroarges Curtea de Arges[/b]
Cifra de afaceri estimata de companie pentru primele sase luni ale anului a fost de 53,41 milioane lei, in timp ce profitul net prognozat a fost de 1.78 milioane lei. Rezultate semestriale inregistrate de ELGS au fost insa mult mai bune, cifra de afaceri si profitul net inregistrand un avans de peste 20% atat fata de perioada similara din 2010 cat si fata de estimarile incluse in bugetul de venituri si cheltuieli. Consideram astfel ca ELGS isi poate indeplini obiectivele privind cifra de afaceri si profitul net aferente anului 2011.
Ponderea principalelor grupe de produse si servicii in cifra de afaceri din 2010 este urmatoarea: motoare electrice (2,42%), masini si aparate de uz casnic (90.4%), alte masini si utilaje specifice (6,02%), comert cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodaresc (0,28%), inchirierea bunurilor imobiliare proprii (0,73%). Ponderea exporturilor in totalul vanzarilor a urcat in 2011 la 94,8% (fata de 88.6% in 2010).
La fel ca si in cazul Electroputere, piata principala pe care ELGS isi vinde produsele este Uniunea Europeana. Tinand cont de incetinirea ritmului de crestere a zonei euro din ultimul trimestru si de masurile de austeritate adoptate de mare parte din tarile membre, consideram ca vanzarile ELGS ar putea fi afectate negativ in urmatorul an, motiv pentru care se recomanda precautie in fundamentarea unei decizii investitionale pe acest titlu
[b]Boromir SA Buzau[/b]
Rezultatul net raportat de emitent a fost, in mod surprinzator, o pierdere de 200.000 lei, comparativ cu un profit de 2.1 mil lei in S1 2010, fiind pentru prima data in anii crizei cand societatea raporteaza un rezultat negativ. Desi cifra de afaceri a aratat o imbunatatire cu 40,8%, costul mai ridicat cu materiile prime si materialele consumabile nu a putut fi transferat catre clienti.
Astfel, atat la nivelul cifrei de afaceri cat mai ales al profitului, societatea se afla cu mult sub indicatorii bugetati. Este posibil ca emitentul sa recupereze decalajul in privinta cifrei de afaceri pana la sfarsitul anului tinand seama de anul agricol bun coroborat cu faptul ca 63% din afaceri se realizeaza din morarit, insa este probabil ca profitul net sa nu fie atins nici la sfarsitul anului.
Parte a sectorului bunurilor de consum, compania desfasoara o activitate ciclica cu un potential mai mare de crestere in perioadele de redresare economica. Domeniul este puternic concurential, iar compania vine dupa o fuziune care poate sa inceapa sa-si arate efectele sinergetice pana la finalul anului (imbunatatirea tehnologiilor actuale, reducerea costurilor de productie, micsorarea consumurilor specifice de materii prime si utilitati).
Fuziunea s-a realizat prin absorbirea societatilor Boromir Pan SA si Eurostar Invest SRL de catre emitent. Societatea rezultata din fuziune, Boromir Prod SA, pastreaza structura productiei, existand premise pentru diversificare si marire de capacitate de productie.