„Fondul Proprietatea a intrat, in opinia mea, intr-o linie dreapta, in ultima luna, cu semnarea contractului cu Franklin Templeton, care urmeaza sa fie facuta undeva dupa Adunarea Generala din 10 februarie, cand se vor mandata cei indreptatiti sa semneze. Este un pas inainte spre listare”, a afirmat ministrul Finantelor, prezent deschiderea sedintei bursiere.
Vladescu a mai spus ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transmis Parlamentului o lista cu amendamente privind legislatia care reglementeaza Fondul Proprietatea, pentru a facilita listarea companiei la bursa, fara a da detalii despre amendamentele promovate de minister.
Guvernul a mandatat la finele lunii ianuarie reprezentantii statului la Fondul Proprietatea sa imputerniceasca la urmatoarea AGA persoanele care vor semna forma finala a contractului cu Franklin Templeton Investments pentru administrarea Fondului. La acea data, ministrul Finantelor arata ca actionarii il vor mandata pentru semnarea contractului pe presedintele Comisiei de selectie a administratorului.
Vladescu a mai mentionat, marti, ca nu depinde de Ministerul Finantelor Publice tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea pe sistemul extrabursier al Asociatiei Brokerilor, ROTC.
Totodata, el a adaugat ca scaderea participatiei statului la Fondul Proprietatea este legata de modul in care functioneaza Agentia Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP), si de cat de repede emit primariile titluri de despagubire.
„Nu este un program pe care il putem stabili in interiorul Ministerului de Finante. Este o operatiune care merge inainte, nu putem nici sa o acceleram, nici sa o incetinim. Deocamdata suma prevazuta (actiuni FP in valoare de 8,5 miliarde lei pntru despagubirea fostilor proprietari- n.r) consideram ca ajunge si nu exista cereri suplimentare”, a afirmat ministrul.
Compania Franklin Templeton Investments a castigat licitatia pentru administrarea Fondului Proprietatea la inceputul lunii iunie, avand o oferta mai buna decat a concurentului din etapa finala, Morgan Stanley Investment Management. Compania americana a prelungit cu sase luni, pana pe 9 iunie 2010, valabilitatea ofertei finale pentru administrarea FP, care expira la 6 decembrie.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Obiectivul fondului este obtinerea de profit pentru actionarii sai, prin administrarea judicioasa de active. Fondul Proprietatea are in portofoliu 88 de societati comerciale. Actionarii Fondului sunt Ministerul Finantelor, cu 59,83% din capitalul social, 75 de persoane juridice – 9,86% si 3.123 de persoane fizice – 30,3%.
Firma ceha de brokeraj Wood&Company a lansat in decembrie un produs derivat cu activ suport pe actiunile Fondului Proprietatea, tranzactionat la bursa de la Viena.