Presedintele comisiei Buget Finante din Senat, Varujan Vosganian a precizat ca pentru a ajunge la asemenea performante, Romania trebuie sa aiba o viziune corelata a pietelor.
„Trebuie sa existe o colaborare mai stransa intre banci, piata de capital, fondurile de pensii si autoritati, astfel incat piata de capital sa nu fie doar un motor al prezentului si o garantie pentru viitor”, a spus Vosganian, in cadrul seminarului cu tema „Cerintele UE cu privire la piata de capital”.
„In urmatorii trei, patru ani, piata de capital din Romania isi va pierde avanajul de pe care il are in acest moment, de a fi o piata emergenta, si asta in principal datorita procesului de armonizare a legislatiei pietei la normele europene”, a spus Paul Miclaus, vicepresedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, a evocat pasii facuti de piata de capital din Romania, si mai ales de Bursa de Valori Bucuresti pentru a transpune legislatia romaneasca in domeniu la cea europeana.
„Uneori, procesul de armonizare a fost dureros, dar incercam sa largim oferta de instrumente financiare pentru a atrage cat mai multi investitori”, a spus Stoica.
Bursa de Valori Bucuresti se pregateste sa lanseze produse derivate si a alte tipuri de instrumente.
„In acest moment platforma de tranzactionare pentru produsele derivate este gata, intentionam sa transformam Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare in casa de compensatie pentru Bursa de Valori Bucuresti. Nu este vorba de competitie cu o alta bursa ci de intregirea genului de operatiuni pe care le ofera Bursa de Valori Bucuresti, astfel incat, integrat vorbind, costurile sa fie mai mici pentru investitorii care doresca sa investeasca in mai multe tipuri de produse”, a mai spus Stoica.
In opinia presedintelui Bursei de Valori, piata de capital romaneasca nu poate deveni puternica decat in conexiune cu celelalte piete internationale.
„Noi vom fi o componenta a pietei unice si pentru asta suntem in proces de consolidare a relatiilor cu piete din regiune”, a spus Stoica.
El sustine ca piata de capital romanesca trebuie sa devina un participant viu la nivel international, o realitate adevarata a Romaniei, nu un club pentru initiati ci un „sport in masa” cu sute de mii de conturii deschise.
„Este foarte important ca piata de capital din Romania sa fie legata de economia reala si, desi se profileaza un volum mare de bani, prin listarea fondurilor de pensii si aparitia unor noi instrumente, noi trebuie sa fim pregatiti sa raspundem atat cererilor investitorilor cat si celor formulate de emitenti” a declarat Petre Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.
O contributie importata la dezvoltarea pietei de capital il vor avea si obligatiunile municipale.
„In perioada 2007-2013, Romania va primi fonduri structurale de peste 30 miliarde de euro pentru municipii, iar noi vom incerca sa dezvoltam obligatiunile municipale in vederea folosirii acestor fonduri cat mai bine”, a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice.
Oficialul a precizat ca Ministerul va lansa si titluri de stat, atat pe termen scurt cat si cu maturitate intre trei si zece ani.