- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vosganian: Pragul de detinere la SIF-uri ar trebui eliminat, nu ridicat la 5%

22 Oct, 12:15 • Redactia DailyBusiness
Varujan Vosganian (foto), fostul ministru liberal al Finantelor, considera ca pragul maxim de detinere la societatile de investitii financiare (SIF), de 1% din capital, ar trebui eliminat, pentru ca "aceste societati sunt mature acum" si nu mai este necesara protectia actionarilor minoritari.
Vosganian: Pragul de detinere la SIF-uri ar trebui eliminat, nu ridicat la 5%

„Daca ar fi dupa mine, pragul la SIF-uri ar trebui eliminat, nu ridicat la 5%. A trecut destul timp de la crearea SIF-urilor, iar acestea ar trebui sa fie societati private, pentru ca acesta este scopul pentru care au fost infiintate”, a declarat Vosganian, citat de Mediafax.

„Cand s-a majorat pragul de la 0,1% la 1%, SIF-urile erau inca la inceput, insa trebuia sa se faca acest lucru pentru a da posibilitatea investitorilor sa detina mai mult, dar sa fie aparate si interesele actionarilor mici. Acum cred ca au devenit destul de mature si ar trebui eliminat pragul, fara sa mai apara discutii pentru protejarea micilor actionari”, a adaugat Vosganian, prezent la deschiderea sedintei bursiere de joi.

El a mentionat ca aceasta este punctul sau de vedere, nu al Partidului National Liberal.

Cu cateva minute inainte, Crin Antonescu, presedintele PNL, afirmase ca nu are dosarul problemelor legate de pragul la SIF-uri si ca nu poate da un raspuns exact, mentionand ca nu crede ca este problema sa sa stabileasca pragurile la SIF-uri, in calitate de candidat la presedintie.

„Nu am discutat aceste lucruri in partid in ultima vreme si, probabil, ca economistii nostri au pareri, intotdeauna diferite”, a spus Antonescu.

Guvernul Boc a transmis un punct de vedere Parlamentului la jumatatea lunii septembrie in care arata ca nu sustine eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, initiativa legislativa propusa de un grup de senatori si deputati din mai multe partide politice.

Ulterior, la finele lunii septembrie, comisiile de specialitate din Senat au adus un amendament proiectului de lege pentru eliminarea pragului de la SIF-uri, prin majorarea limitei de la 1% la 5% din actiuni. Proiectul urmeaza sa fie discutat in plenul Senatului, insa nu a fost stabilita inca data dezbaterilor pe aceasta tema.

Introducerea unui prag de detinere la SIF-uri a fost aprobata in 1997 chiar de actionarii societatilor de investitii financiare, cand a fost fixata o limita de 0,1% din capitalul social. Pragul privind participatia maxima la SIF-uri a fost majorat in 2006, de la 0,1% la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.

Scutirea de impozitare a profitului reinvestit pe piata de capital ar trebui prelungita

Pe de alta parte, Vosganian a spus ca, in cazul in care PNL va ajunge la guvernare, va propune sa se prelungeasca scutirea de impozitare a profitului reinvestit pe piata de capital.

„Ceea ce am facut anul trecut pentru 2009 cred ca ar trebui sa se mentina si pentru 2010. Aceasta deoarece nu exista niciun motiv sa ne faca sa credem ca se vor imbunatati conditiile pe piata de capital. PNL a considerat dintotdeauna ca bursa masoara gradul de democratie si al economiei, dar arata si transparenta companiilor”, a afirmat el.

Cabinetul Tariceanu a decis, in octombrie 2008, ca profiturile realizate din investitiile bursiere sa nu fie impozitate in 2009, investitorii avand posibilitatea sa reporteze in 2010 pierderile rezultate in 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit.

Fostul ministru a mentionat ca sustine privatizarea unor companii de stat prin intermediul bursei, insa listarea ar trebui facuta doar dupa ce perioada de criza economica va fi depasita.

„Mai sunt companii de stat, ca Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, care ar putea fi privatizate la bursa. Daca vom ajunge la guvernare, vom incepe demersurile pentru privatizarea acestora, vom pregati documentele necesare, iar privatizarea se va realiza numai dupa ce Bursa isi revine. Probabil ca ne vom gandi si la Transelectrica. Vom astepta, pentru ca… de ce sa te listezi acum, cand totul merge in jos? Mai bine asteptam sa isi revina piata”, a spus Vosganian.

Intrebat de ce aceste masuri nu au fost luate inca din perioada Cabietului Tariceanu, Vosganian a afirmat ca bursa incepuse sa scada si nu era un moment bun pentru listarea unor societati mari de stat.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci