Analistii Wood considera ca procesul de restructurare al Petrom va afecta atat profitul companiei cat si pe cel al actionarului majoritar, grupul austriac OMV. Ei si-au redus si estimarile privind profitul celor doua companii pe 2007, relateaza NewsIn.
Atat Petrom, cat si OMV au raportat profituri sub estimari in trimestrul al treilea.
‘Starea veniturilor pe termen scurt ale OMV este legata de restructurarea unitatii romane, care nu este un proiect capabil sa genereze rapid castiguri. Vom revizui in sens negativ estimarile pentru finalul lui 2007 pentru ambele companii”, a declarat analistul bancii de investitii Wood, Bram Buring, citat de NewsIn.
[quote=Bram Buring, analist Wood&Co.]Pe termen scurt suntem multumiti sa mentinem recomandarea de pastrare a actiunior Petrom[/quote]
Pentru 2007, analistii Wood estimeaza un profit net de 2,995 mld. lei (circa 855 mil. euro) pentru Petrom . Raportul P/E (pretul unei actiuni impartit la profitul net pe actiune) estimat de Wood pentru finalul lui 2006 este de 16, iar pentru 2007 de 11.
„Pe termen scurt suntem multumiti sa mentinem recomandarea de pastrare a actiunior; singurul plus ar putea fi un anunt deosebit de special despre cresterea pretului la gaze in acest an”, a declarat Bram Buring.
Compania Petrom a afisat un profit net de 569,24 mil. lei, (160,8 mil. euro), in trimestrul al treilea 2006, in scadere cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul net al Petrom a fost de 804,87 mil. lei (222 mil. euro).
In primele noua luni, Petrom a afisat un profit net de 1,99 mld. lei (563,9 mil. euro), in crestere cu 41% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Perspectiva pentru ultimul trimestru este una negativa, din cauza marjei negative din rafinare, cat si a reviziei programate la rafinaria Petrobrazi. Pierderile operationale ale Petrom in zona de rafinare si marketing s-au majorat de aproape cinci ori in primele noua luni ale anului fata de perioada similara a anului anterior, pana la 513 mil. lei (145 mil. euro), potrivit raportului trimestrial al companiei.
Profitul brut al OMV in al treilea trimestru a fost de 542 mil. euro, mai mic cu 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la o cifra de 571 mil. de euro. Profitul net al companiei a scazut cu 20%, pana la 433 mil. de euro.
OMV detine pachetul majoritar de 51% din actiunile Petrom, principalii actionari minoritari fiind Ministerul Economiei si Comertului, cu 30,86%, Fondul Proprietatea, cu 9,88% si BERD, cu aproximativ 2% din titluri.
Actiunile Petrom se tranzactioneaza Categoria I a Bursei de Valori. Acestea au pierdut circa 6,5% in doua sedinte de tranzactionare, dupa anuntarea rezultatelor financiare pe trimestrul al treilea. Ultimul pret de tranzactionare a fost joi de 0,57 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la circa 9,22 mld. euro.
„In piata se simte inca, efectul publicarii rezultatelor financiare. Desi in primele noua luni compania a obtinut rezultate bune, investitorii taxeaza usoara depreciere a profitului in trimestrul al treilea”, a declarat Liviu Avram, broker la Prime Transaction, citat de NewsIn.
Activitatea Petrom consta in explorarea si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale de pe uscat si din platoul continental al Marii Negre, rafinarea si prelucrarea titeiului, transportul si comercializarea produselor petroliere, comercializarea gazelor, importul si exportul de titei, produse petroliere, utilaje si tehnologii specifice, productia si comercializarea altor produse petroliere, petrochimice si chimice.