Potrivit analistilor de la Wood, pachetul de 30,6% din actiunile BCR detinut de SIF-uri valoreaza in prezent 2,42 miliarde de euro, cu circa o treime mai mult fata de evaluarea anterioara de 1,83 miliarde de euro.
Noua valoare rezulta din schimbul de actiuni Erste pentru actiuni BCR, acceptat de salariatii care detineau actiuni in cadrul bancii, conform unui raport Wood citat de NewsIn. Erste Bank a oferit salariatilor BCR posibilitatea sa-si vanda actiunile in cadrul bancii sau sa le schimbe cu actiuni Erste in raport de sase actiuni ale bancii austriece pentru fiecare actiune detinuta. Precedenta evaluare se baza pe pretul platit de Erste pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al BCR.
Potrivit calculelor Wood, schimbul de actiuni acceptat de salariati urca valoarea totala a BCR la 7,9 miliarde euro. Analistii Wood estimeaza ca SIF-urile vor cere, in mod logic, un pret mai mare pentru participatiile detinute din BCR fata cel oferit de Erste Bank angajatilor. Participatia combinata a acestora se ridica la 30,6% din BCR reprezinta un pachet minoritar de blocaj, asigura plata unui dividend de 40% din profit precum si doua posturi in cadrul consiliului de administratie.
Analistii Wood considera ca SIF-urile au in continuare un potential bun de crestere, tranzactionandu-se, in continuare, la preturi mai mici decat valoarea activelor.
Banca de investitii considera ca actiunile SIF Oltenia (SIF5) au cel mai ridicat potential investitional si recomanda investitorilor cumpararea acestor titluri. Analistii Wood estimeaza un pret tinta de 4,68 lei/actiune, cu 24,8% mai mare fata de pretul de inchidere de vineri, care a fost de 3,75 lei/actiune.
Analistii Wood mai recomada cumparare pe SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2). Pretul tinta estimat de Wood pentru SIF Banat-Crisana este de 4,04 lei/actiune, cu 17,1% mai mare decat pretul stabilit la inchiderea sedintei de vineri, de 3,45 lei/actiune. Pentru SIF Moldova, Wood recomanda un pret tinta de 4,21 lei/actiunea, cu 22% peste cotatia din finalul sedintei de vineri, de 3,45 lei/actiune.
Pentru SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), analistii bancii de investitii recomanda pastrarea titlurilor in portofoliu. Pretul tinta pentru SIF Transilvania este de 3,59 lei/actiune, cu 12% peste cotatia actuala, de 3,20 lei/actiune. In cazul SIF Muntenia, pretul tinta este de 2,25 lei/actiune, cu 17,2% mai mare fata de sedinta de vineri cand s-au tranzactionat la 1,92 lei/actiune.
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci societati de investitii financiare, a castigat circa 7% in primele trei sedinte de tranzactionare din acest an, dupa ce in 2006 a incheiat cu o crestere de 32,4%.
Cresterea puternica din primele zile s-a datorat si zvonurilor de pe piata conform carora pragul maxim de detinere in actiuni SIF ar putea fi majorat de la 1% cat este in prezent. In acest moment nici un investitor sau grup de investitori care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din capitalul social al unei SIF.
Titlurile SIF au inceput sedinta de tranzactionare de luni in scadere, indicele BET-FI pierzand 1,4% in prima jumatate de ora de tranzactionare.