Beithir Fire, o bere scoțiană cu un alcool de 75 %, pretinde a fi cea mai tare bere din lume, asta în condițiile în care majoritatea berilor au un conținut de alcool cuprins între trei și cinci procente. Acest tip de bere a fost creat de 88 Brewery și „s-a născut dintr-o relație între două dintre cele mai renumite produse ale Scoției, berea și băuturile alcoolice distilate”.
Cea mai tare bere din lume este făcută din orz și amestecată cu alcool scoțian pur, înainte de a fi supusă fermentării și filtrării triple pentru a elimina toate impuritățile.
Berea este descrisă de 88 Brewery ca având un impact inițial care „încălzește gura și provoacă papilele gustative, urmat de o lovitură de fructe uscate și fum, cu un final foarte maltezat, asemănător orzului”.
O sticlă de 330 ml de bere Beithir Fire se vinde cu 45,95 lire sterline, adică aproximativ 55 de euro.
„Este foarte tare. Are gust de arsură. Limba mea este acum amorțită”, spune un bărbat după ce a gustat Beithir Fire.
De altfel, producătorii avertizează consumatorii să nu bea mai mult de 35 ml dintr-o dată, scrie dailymail. co.uk.
„Am creat berea pentru o cerere specifică a unui distribuitor de pe o piață de peste mări. Inițial a fost gândită să fie un produs pentru un singur distribuitor pe o singură piață. După câțiva ani, secretul s-a aflat și am început să primim cereri pentru produs în Marea Britanie și pe alte piețe internaționale. Personal, nu am simțit niciodată că limba îmi amorțește atunci când am băut Beithir Fire. Cu toate acestea, este mai puternic decât un whisky de butoi și trebuie tratat ca atare. Este mai probabil să sorb încet berea decât să iau o gură mare”, a declarat directorul executiv al 88 Brewery, Andrew Chapman.
Piaţa berii din România a continuat să scadă şi în 2023. Românii au consumat anul trecut 15 milioane de hectolitri, de bere, cu 5% mai puțin decât în 2022. Scăderea este pusă de fondul majorării accizei, care s-a reflectat în preţuri. De la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare o nouă majorare a accizei, de 10%, ceea ce face ca în România nivelul accizei la bere să fie cu 18% mai mare decât cel practicat în Germania, în condiţiile în care puterea de cumpărare a românilor este de trei ori mai mică decât a germanilor. De asemenea, conflictul din Ucraina a pus presiune pe furnizarea de materii prime şi a condus la costuri mai mari pe lanţul de producţie, iar aceste lucruri s-au reflectat în prețul final.