La 10 kilograme cumpărate, o familie plătește acum cât pentru 11. Anul trecut, românii au mâncat în medie 37 de kilograme de preparate din porc, desigur, cel mai mult în decembrie.
Duminică, în ziua de odihnă, bucureștenii s-au adunat în piețele mari, visând la prețuri mai mici ca în supermarket.
Carnea de porc s-a scumpit în numai o săptămână, iar cele mai mari combinate porcine au mărit prețurile.
Un porc crescut industrial costă cu 250 de lei mai mult ca la începutul lunii. Doar marii procesatori și-au permis să nu facă modificări la raft.
„Cu un leu, chiar doi lei au scumpit-o unii producători. Noi am preferat să o lăsăm la același preț”, a spus un vânzător al unui magazin.
Magazinele mici au rotunjit însă prețurile pentru majoritatea produselor.
Slănina crudă, picioarele și urechile pleacă de la 20 de lei kilogramul, rasolul e 22, carnea tocată sare de 23, iar coastele sunt peste 30 de lei.
Doar cei care țin să întindă mese bogate au luat cantități mari.
„Câte puțin din fiecare. Suntem două familii în casă și două punguțe de carne ne ajung”, a spus un client.
Măcelarii susțin că cea mai simplă metodă să economisim bani este să alegem cu grijă ce cumpărăm.
„Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”, a spus Alexandru Anghel, proprietar fabrică, potrivit ProTv.
Coastele și scăricica au cel mai mic procent de carne macră – 30%, însă cu acestea nu prea poți găti mâncăruri, în afară de fasole sau ciorbă. Cea mai spornică este pulpa din spate – 70% carne.
Te-ar putea interesa și Prețul unui coș de cumpărături a crescut cu 258% în ultimele două decenii, în România. Care este produsul de bază care s-a scumpit cel mai mult
Unul dintre cele mai spectaculoase preparate pentru masa de Crăciun pentru nepricepuți este jambonul întreg la cuptor.
Luați o pulpă întreagă, cu tot cu os, și gătiți-o la foc foarte, foarte jos, cel puțin câte o oră pentru fiecare kilogram.
Rezultă ceea ce americanii numesc „pulled pork”, adică friptură ce ți se topește în gură.
La un cost mediu de 200 de lei ar hrăni 20 de persoane.
Dacă rămâne, jambonul rece trebuie separat în șuvițe. Este delicios în sendvișuri calde sau reci, ori împăturit în lipii – simplu, dar și cu legume și brânzeturi.