În anul 2022, nivelul prețurilor pentru mâncare şi bunurile destinate îngrijirii gospodăriilor a fost cu 42% mai mic în România față de media UE. Aceasta face din România o destinație favorabilă pentru cei care caută să economisească la cheltuielile de zi cu zi.
În același an, Bulgaria și Polonia au înregistrat, de asemenea, prețuri mai scăzute față de media UE, fiind cu 41%, respectiv 38% sub media Uniunii Europene. De cealaltă parte, țările precum Irlanda, Danemarca și Luxemburg au avut cele mai ridicate prețuri, cu un nivel semnificativ mai mare decât media UE, ajungând la 46% peste media Uniunii Europene în cazul Irlandei, scrie Hotnews.
România a avut, în mod special, cele mai mici prețuri pentru categoria „Alimente și băuturi nealcoolice”, cu un nivel de 72% din media UE. Acest lucru plasează România înaintea altor state membre, inclusiv Polonia, care înregistrează un procent de 73%. În schimb, Danemarca și Luxemburg au fost țările cu cele mai ridicate prețuri pentru această categorie, având un nivel de 121% din media UE.
Un alt aspect important evidențiat de Eurostat este diferența mare de prețuri între statele membre pentru diverse grupuri de bunuri. De exemplu, Bulgaria a înregistrat cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (37%). Polonia a urmat Bulgaria în aceste categorii, cu prețuri mai mici decât media UE, respectiv 73% pentru „Băuturi alcoolice și tutun” și 40% pentru „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili”.
În contrast, Danemarca a înregistrat cele mai ridicate prețuri în categoria „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (133%), iar Irlanda s-a situat pe primul loc în ceea ce privește prețurile pentru „Băuturi alcoolice și tutun” (216%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (212%).
În timp ce alte state membre, cum ar fi Irlanda și Danemarca, se confruntă cu prețuri semnificativ mai mari, România beneficiază de costuri mult mai mici pentru o gamă largă de bunuri și servicii, ceea ce poate influența comportamentele de consum și stilul de viață ale populației.