La nivelul Uniunii Europene, o pizza a costat mai mult cu 15,9% în decembrie 2022, față de aceeași perioadă a anului 2021, arată datele publicate de Eurostat, cu prilejul „Zilei Internaționale a Pizzei”, marcată pe 9 februarie.
România se poziționează fix la media UE în ceea ce privește scumpirea pizzei, cu 15,9%. Inflația oficială din țara noastră, în 2022, a fost de 16,4 % potrivit INS, deci cu puțin peste scumpirea pizzei.
La nivelul comunității europene, cele mai mari creșteri anuale au fost înregistrate în Ungaria – 46%, urmată de Lituania – 39% și Bulgaria – 37%. La polul opus, cu cele mai mici creșteri, se află Luxemburg – 7%, Italia – 10% și Franța – 13%.
În opinia analistului economic Adrian Negrescu, sărăcia a ajuns în România la un nivel fără precedent în ultimul deceniu.
„Ne spune INS că peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite au ajuns să fie alocate pentru produsele alimentare de bază. Este un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce ne arată că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a comentat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.
În opinia economistului, puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă.
„E greu de spus dacă mai au românii bani. Tot INS ne spune că venitul mediu net pe cap de locuitor este de 2.660 lei net în momentul de față. Raportat la inflație, înseamnă 2.100 de lei, dacă scoți inflația din acești bani. Acest lucru ne arată că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, pentru că nu vom scăpa de inflație. Nu va fi la fel de mare ca în 2022, da, dar s-ar putea să avem în continuare o inflație de două cifre, iar asta se traduce într-o scădere a puterii de cumpărare. Banii pe care-i câștigăm vor fi din ce în ce mai puțini raportat la prețurile din magazine.
Când vom scăpa de asta? Abia din 2024 lucrurile se vor mai așeza și avem două soluții: ori cumpărăm mai puțin din magazine și încercăm să facem mai multă mâncare acasă ori să ne găsim un alt loc de muncă, mai bine plătit – dar asta e o problemă pentru marea majoritate a populației, în condițiile în care firmele nu mai sunt dispuse să facă angajări în 2023, un an extrem de dificil din punct de vedere economic”, a avertizat specialistul, pentru sursa citată.