- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cât au economisit românii care au trecut de la ROBOR la IRCC în ultimul an

15 Oct, 22:23 • Andrei Alina
Criza financiară din timpul pandemiei de COVID-19, când ROBOR a depășit pragul de 8 procente, a făcut ca ratele românilor cu credite legate de ROBOR să crească extrem de mult. În aceste condiții, mulți clienți au cerut băncilor să treacă de la ROBOR la IRCC, aflat atunci la o valoare mult mai mică.
Cât au economisit românii care au trecut de la ROBOR la IRCC în ultimul an

Aproximativ 18.000 de români au trecut de la ROBOR la IRCC în speranța că vor scăpa de ratele mari după ce ROBOR a început să crească alarmant. ZF a luat exemplul unui credit ipotecar de echivalentul a circa 70.000 euro (350.0000 lei), pe o perioadă de 30 de ani, legat de IRCC. Conform calculelor ZF, un client cu credit legat de IRCC a economisit 8.400 de lei în ultimul an faţă de altul cu un ipotecar cu aceeaşi valoare şi maturitate, dar legat de ROBOR.

Concret, dacă la 31 iulie 2022 diferenţa între rata la un credit ipotecar legat de ROBOR şi rata la un credit ipotecar legat de Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor pentru suma de 350.000 lei (echivalentul a 70.000 euro), care nu include şi avansul de cel puţin 15%, pe o perioadă de 30 de ani, era de aproape 1.283 lei, la 31 iulie 2023 diferenţa dintre rate era de 120 de lei, conform simulării BRD. Calculul sumei economisite de românii cu credite ipotecare legate de IRCC a luat în considerare ratele de la acelaşi moment atât pentru indicele ROBOR, cât şi pentru IRCC, respectiv 31 iulie din anul 2022, şi, ulterior, din 2023, şi se face diferenţa dintre valorile ratelor pentru ROBOR şi IRCC din 2023 şi 2022, ajungându-se la o diferenţă de 1.283 lei pentru iulie 2022 şi o diferenţă de 120 lei între ratele celor doi indici pentru iulie 2023. Făcând media şi anualizând rezultatul pentru 12 luni în final reiese că suma economisită pentru exemplul creditului ipotecar de 70.000 euro, pe o perioadă de 30 de ani este de circa 8.400 lei.

Citește și: ROBOR 9 octombrie. BNR anunță ce se întâmplă astăzi cu ratele în LEI pe care le au milioane de români

Astfel, persoana cu ipotecar legat de ROBOR a plătit în ultimul an cu circa 8.400 de lei mai mult decât persoana cu ipotecar legat de IRCC.

Dar fiecare bancă are criteriile şi marja proprie pe care o aplică, iar ratele diferă semnificativă atunci când se iau în calcul şi bonitatea clientului, istoricul şi alte aspecte. Astfel că la Raiffeisen Bank, suma economisită pentru același tip de credit era de 6.000 lei.

 

IRCC se apropie de ROBOR. Specialiștii recomandă populației să amâne accesarea de noi credite

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) tinde să se egaleze cu ROBOR, care este în prezent de 6,40%. Începând cu 1 octombrie, IRCC a înregistrat o mică majorare de 0,02%, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere. În perioada 1 iulie – 30 septembrie 2023, IRCC a avut valoarea de 5,94%, însă odată cu noua sa actualizare, indicele de referinţă a ajuns la valoarea de 5,96%.

”Schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la IRCC, ratele creditelor deja existente contractate în trecut nu vor suferi majorări importante. Cu toate acestea, cei mai afectaţi vor fi românii care aşteptau cu entuziasm scăderea IRCC pentru a accesa credite ipotecare avantajoase şi care acum sunt nevoiţi să-şi reconsidere deciziile în privinţa achiziţionării locuinţelor cu ajutorul împrumuturilor cu garanţie imobiliară”, se arată în comunicatul AVBS Credit.

Citește și: Noi măsuri de austeritate pregătite de Guvern după ce pachetul de măsuri fiscale a fost blocat la CCR

Românii cu credite cu dobânzi variabile legate de Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, contractate în trecut, nu vor beneficia de o scădere a ratelor nici trimestrul acesta.

Urmărește Daily Business pe Google News