Dacă îi păstrezi în casă, ”la saltea” cum se spune, ori în conturi bancare curente, cei 1.000 de lei nu vor produce nimic; dimpotrivă, vor fi ”ciuguliți” de inflație. Pentru cei cu apetit scăzut pentru risc, există varianta unui depozit bancar și cea a titlurilor Tezaur, mai ales că băncile și statul se bat, și în noiembrie, în oferte prin care să atragă banii românilor, potrivit hotnews.ro.
Pentru finalul anului următor, Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 3,5 la sută, cu un interval de incertitudine de 2,3 puncte procentuale. Asta înseamnă că cei 1.000 de lei în discuție, pentru a acoperi inflația, ar trebui să producă minimum 35 de lei în perioada ianuarie – decembrie 2025, fără a lua în calcul intervalul de incertitudine. Această estimare, notează sursa citată, este făcută pe legislația actuală. Eventualele măsuri fiscale ce vor fi luate după alegeri pot influența și estimările BNR, și calculele privind investirea celor 1.000 de lei.
Băncile oferă dobânzi între 5,3 și 7 la sută pe un an, conform informațiilor extrase din comparatorul Conso.ro. Asta înseamnă un câștig de 48 – 63 lei, după plata comisioanelor și a impozitului pe venit.
Statul, prin titlurile Tezaur, oferă o dobândă de 5,95 la sută pe an, însemnând că la 1.000 de lei investiți câștigul este de 59,5 lei, în condițiile în care titlurile de stat nu sunt taxate.
Pe un orizont de timp mai mare, cum ar fi cele de trei ani, cele mai bune oferte la depozitele bancare au dobânzi de 3,8 – 5,95 la sută pe an, ceea ce ar însemna că vei primi, în total, 103 – 161 de lei.
La titlurile Tezaur, dobânda este de 6,7 la sută/an pentru oferta pe trei ani, ceea ce înseamnă un câștig total de 201 lei (67 lei/an).
La bănci, nu sunt depozite bancare pe un orizont mai mare (pe cinci ani, de pildă), ci conturi de economii, care au însă dobânzi foarte mici. Ministerul Finanțelor în schimb oferă 7,1 la sută pe an, adică 355 lei în total (71 lei/an).
Titlurile de stat Tezaur nu condiționează o sumă minimă ce trebuie investită. Chiar șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, preciza recent că sunt oameni care merg și cu doar 100 de lei să investească în astfel de titluri.
Tot despre Tezaur trebuie precizat că se poate face răscumpărare, însă, în acest caz, se pierde dobânda dacă s-a investit pe trei ani, de exemplu, iar după doar un an, adică înainte de termen, s-a decis scoaterea banilor din varii motive.
Cei cu un apetit mai ridicat pentru risc pot opta pentru alte instrumente financiare, cum ar fi fondurile de investiții sau piața de capital.