Conform estimărilor legumicultorilor din zona Buzăului, primele roşii româneşti vor costa 30 de lei sau chiar mai mult, explicaţia venind din costurile enorme pe care aceştia le-au avut în această iarnă cu încălzirea solariilor, în condiţiile în care preţurile la energie au crescut vertiginos, astfel încât a fost nevoie de intervenţia Guvernului.
Mircea Tatu produce tomate pe mai bine de 3.600 de metri pătrați de teren ocupat de solarii încălzite. El spune că primele tomate crescute în spațiile sale protejate vor ajunge pe tarabele din piețe după jumătatea lunii martie.
Roșiile sunt produse în solariile încălzite astfel că prețul lor va fi unul piperat. Anul trecut, Mircea Tatu vindea primele recolte cu 25 de lei kilogramul.
„Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare”, spune Mircea Tatu, fermier din comuna Cochirleanca, potrivit Adevarul.
Mircea Tatu spune că prețul ridicat al roșiei românești reflectă scumpirile înregistrate în ultima vreme la combustibilul pentru utilaje și, mai ales, cu sursa pentru încălzirea solariilor. „Investițiile au fost foarte mari în general cu energia termică, cu încălzirea, cu cocsul spre exemplu. Prețurile, au fost mai mult decât duble anul acesta. Energia electrică s-a scumpit la fel de mult”, declară Tatu.
Fermierul buzoian are vești bune pentru toți cei care sunt în goana după verdețuri și legume sănătoase. Odată cu tomatele, vor ajunge înainte de Paște la tarabe castraveții, salata și ceapa verde, toate produse natural.