- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Câți bani câștigă un polițist local în România. Nu sunt necesare studii superioare, iar lefurile încasate concurează cu cele ale medicilor

26 Oct, 20:23 • Bruma Loredana
Un polițist local din România a ajuns să câștige mai bine decât medicii, deși nu e nevoie de studii superioare pentru ocuparea unui astfel de loc de muncă. Mulți români cu facultate nici nu visează la un asemenea salariu.
Câți bani câștigă un polițist local în România. Nu sunt necesare studii superioare, iar lefurile încasate concurează cu cele ale medicilor

Salariul unui polițist local din România concurează cu cele ale medicilor și le depășesc pe cele ale profesorilor. Trebuie menționat faptul că polițiștii locali se află în subordinea primăriilor și au mult mai puține atribuții decât polițiștii din cadrul MAI.

Ce salariu primește un polițist local

Polițiștii locali au luat locul gardienilor publici în anul 2011. Rolul acestora este de a asigura ordinea publică în piețe și parcuri, iar unii dintre ei sunt trimiști de Poliția Rutieră să dirijeze traficul din intersecții. Atenție, polițiștii locali nu au dreptul să controleze șoferii. Polițiștii locali pot opri doar pietoni, bicicliști, conducători de scutere și căruțași. Pentru a putea fi polițist local este nevoie doar de liceu, însă după angajare, se face un curs în cadrul unei școli de subofițeri a Ministerului de Interne.

Pentru munca depusă, potrivit declarațiilor de avere din 2022 ale angajaților Direcției Generale a Poliției Locale București, mulți dintre agenți au avut salarii lunare de aproximativ 8.000 de lei pe lună.

Salariul este mai mare decât cel al unui agent cu experiență al Poliției Române, care, la final de carieră ajunge să aibă un salariu de 7.000 de lei cu tot cu sporuri.

De asemenea, potrivit grilei de salarizare din Ministerul Sănătății, un medic pornește de la un salariu de 6.400 de lei, un farmacist încasează 5.135 de lei, iar un asistent medical principal primește 5.070 de lei.

Polițiștii locali câștigă mai bine și decât medicii. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, salariul brut al unui profesor debutant a ajuns la 5.398 de lei. De asemenea, salariul de bază brut al unui profesor cu grad didactic 1 și cu peste 25 de ani vechime, ajunge la 8.492 de lei. Acesta primește însă în mână aproximativ 5.000 de lei, scrie bugetul.ro.