- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Câți bani mai încasează de la statul român ucrainenii refugiați în România

14 May, 10:09 • Andrei Alina
Ajutorul financiar acordat de statul român pentru ucrainenii refugiați în România după începerea războiului cu Rusia a scăzut semnificativ față de anii precedenți. Primesc bani pentru mâncare, dar și pentru chirie.
Câți bani mai încasează de la statul român ucrainenii refugiați în România

De la începutul războiului din Ucraina milioane de ucrainenii s-au văzut nevoiți să plece din țară. Cei mai mulți refugiați sunt femei cu copii. Mulți au ieșit din țară spre Polonia și România. Unii au mers mai departe spre state din vestul Europei, dar au fost și mulți care s-au stabilit temperar în România. Țara noastră le-a oferit o șansă la o nouă viață. Cetățenii ucraineni refugiați în românia beneficiază și astăzi de bani din partea statului român, cu care să își cumpere mâncare sau să își achite chiririile.

Statul român a încercat să le facă „vecinilor” noștri șederea cât mai plăcută, așa cum au făcut și multe companii care le-au oferit beneficii și locuri de muncă. Au primit și servicii medicale gratuite de la clinici sociale, medicamente, dar anul 2024 nu le-a mai adus la fel de multe indemnității ca anii trecuți.

Citește și: UE a decis: Ucraina, scutită de taxele vamale! Decizia riscă să provoace noi proteste ale fermierilor din Europa

Cu o datorie de 52% din valoarea PIB-ului, Guvernul român a decis să fie mai „zgârcit” cu acordarea de fonduri de la bugetul de stat. Astfel, refugiații din Ucraina au ajuns să primească mult mai puțini bani.

„Suma alocată pentru decontarea cazării persoanelor de origine ucraineană în luna ianuarie 2023 a fost de 1.688.480,96 de lei. Suma solicitată pentru persoanele de origine ucraineană în luna ianuarie 2024 a fost de 102.200 de lei”, a transmis ISU Delta, prin intremediul unui comunicat de presă.

Citește și: Cum se pregătește România după 2 ani de război în Ucraina. CSAT, noi „măsuri de întărire” a Armatei Române

La finalul lunii aprilie 2023, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, care este bugetul pe care îl vor primi refugiații, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a fi eligibili.

Din luna mai 2023, o singură persoană primește de la stat 600 de lei pentru mâncare și 750 de lei pentru chirie. În total, primește un ajutor de 1.350 de lei, pe lună. Înainte de hotărâre, un cetățean ucrainean primea de la statul român 2.100 de lei.

Spre exemplu, o familie formată din 3 persoane primește de la stat 3,800 de lei, bani care să le ajungă pentru cazare și mâncare.

Înainte de decizia amintită anterior, aceeași familie primea, din bani publici, de la fondul de stat, nu mai puțin de 6.300 de lei.