- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Câți profesori au recunoscut să fac meditații. Au avut venituri de 169 de milioane de lei în 2023

30 Sep, 09:32 • Andrei Alina
Peste 11.000 de profesori au declarat la Fisc venituri nete din meditaţii de 169 de milioane de lei în 2023, potrivit unei analize făcute de Economica.net. Cele mai mari venituri s-au realizat în Bucureşti, Cluj, Sibiu.
Câți profesori au recunoscut să fac meditații. Au avut venituri de 169 de milioane de lei în 2023

11.734 de profesori din România au declarat la Fisc faptul că au obţinut venituri din meditaţii în anul 2023, scrie Economica.net. Analiza realizată de sursa citată pe baza datelor ANAF arată că valoare netă cumulată se ridică la 169 de milioane de lei. Este un venit cel puţin dublu faţă de cel declarat de profesori la Fisc în anul 2021.

Citește și: Obligatoriu în școli! Profesorii trebuie să declare în scris că nu oferă meditații contra cost elevilor de clasă

Cele mari venituri nete declarate de profesori din meditaţii au fost realizate în Bucureşti – peste 40 de milioane de lei, în Sibiu – peste 15 milioane de lei şi în judeţul Cluj – peste 14 milioane de lei, potrivit analizei Economica.net bazate pe datele obţinute de la ANAF.

Citește și: Profesorii avertizează că examenele la BAC 2025 riscă să devină un haos total! Se solicită modificarea urgentă a calendarului

Dintre cei aproape 12.000 de profesori care au obținut venituri din meditații în 2023, 3.136 de oameni au declarat şi plătit CASS aferentă acestor venituri, în timp ce doar 1.003 oameni au datorat şi plătit CAS pentru veniturile din meditaţii realizate în 2023, conform datelor obţinute de Economica.net de la ANAF.

 

Profesorii vor fi obligați se declare în scris până la finalul anului 2024 că nu oferă meditații contra cost la clasele la care predau

Profesorii

au obligația de a declara în scris până pe 31 decembrie 2024 că nu își meditează contra cost elevii de la clasă. Părinții au observat că anumite cadre didactice favorizează elevii cărora li se oferă meditații și nu își dau același interes la predare. Semnarea documentului are scopul de a evita posibilele conflicte de interese.

Vorbim despre o procedură simplă, rapidă și obligatorie și care urmărește un scop precis. Nu (este vorba despre stoparea fenomenului meditațiilor.). Nu ai cum să lupți împotriva acestui flagel. În schimb, poți determina un profesor să-și adapteze nivelul de predare la nivelul tuturor elevilor din clasă, de la cei mai buni până la cei mai slabi”, a explicat Dan Tita, președintele Asociației Părinților din Sectorul 1 al Capitalei.

Profesorul își asumă în scris că respecta regulamentul ce presupune interzicerea meditațiilor la clasă prevăzut de Legea Educației.

Profesorul trebuie să își treacă numele, prenumele, adresa, datele din buletin, cât și numele și adresa școlii la care predă.

Declarația include și norma didactică a dascălului, disciplina și clasa la care predă și anul școlar în curs. Documentul trebuie să fie datat și semnat.