Previziuni economice. 1 decembrie 2024 ar putea fi declarată „ziua dezastrului financiar” pentru România, având în vedere situația extrem de dificilă în care se află țara. Analistul economic Adrian Negrescu spune că România se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din istorie, cu o datorie publică record și cu împrumuturi financiare de peste 47 de miliarde de euro într-un singur an.
Conform acestuia, situația financiară a țării nu a fost niciodată mai proastă în ultimii 20 de ani, chiar și în perioada pandemiei, când economia era afectată în mod direct, potrivit wowbiz.ro.
„1 decembrie am putea să o declarăm ziua dezastrului financiar în România, având în vedere că vom contabiliza cel mai mare deficit bugetar din istorie, cea mai mare datorie publică înregistrată de țara noastră și cele mai mari împrumuturi financiare într-un an de zile, de peste 47 de miliarde de euro 2024.
Este cea mai proastă situație în care ne aflăm în ultimii 20 de ani, nici în pandemie nu am stat atât de prost din punct de vedere financiar, iar de sărbătorit cred că nu avem altceva decât că suntem sănătoși și că avem speranțe cî în 2025 ne va fi bine”,a declarat analistul economic Adrian Negrescu.
Te-ar mai putea interesa și: ANOFM dezvăluie o rată a șomajului de 3,14% în septembrie, provocând îngrijorări economice!
foto: economie
Deși creșterea taxelor și impozitelor pe salarii poate aduce mai mulți bani la bugetul de stat, pentru românii de rând, acest lucru nu va însemna o îmbunătățire substanțială a condițiilor financiare, având în vedere că majorarea salariului minim va fi cuprinsă între 100 și 200 de lei, sumă insuficientă pentru a face față inflației continue. De asemenea, premierul a dispus creșterea salariului minim, chiar și în condițiile unui vot negativ și al lipsei avizului Ministerului de Finanțe, ceea ce ridică semne de întrebare privind sursele de finanțare ale acestei măsuri.
În contextul actual, creșterea salariului minim, deși a fost realizată de mai multe ori în ultimii ani, nu va avea un impact semnificativ asupra puterii de cumpărare a populației, mai ales într-o perioadă în care România se confruntă cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Negrescu consideră că această măsură este doar „gaz pe focul inflației” și nu va rezolva problemele financiare fundamentale ale țării.
„Este o veste bună pentru bugetul de stat, pentru că va aduce mai mulți bani din taxele și impozitele pe salariile românilor. Pentru oamenii simpli nu e cine știe ce, în condițiile în care creșterea salariilor va fi undeva până în 200 de lei.
Ce mai poți face în România cu 200 de lei? E de remarcat faptul că premierul a remarcat practic votul negativ, lipsa avizului Ministerului de Finanțe și totuși a dispus creșterea salariului minim pe economie, în condițiile în care toată lumea se întreabă din ce bani se vor crește salariile minime, mai ales noi în sectorul privat.
Am mai avut trei creșteri de salariu minim în ultimii doi ani de zile. E gaz pe focul inflației, nimic altceva, e o creștere din pix a salariului, care nu va compara cu creșterea puterii de cumpărare, având în vedere că avem în continuare cea mai mare inflație din Uniunea Europeană”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu.
Te-ar mai putea interesa și: Benzina şi motorina se scumpesc de la 1 ianuarie. Cât va trebui să plătească în plus şoferii români şi care sunt implicaţiile economice