- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce este serviciul „buy now, pay later” din 2024, care a înlocuit tradiţionale „cumpărături pe caiet” din urmă cu un deceniu

05 Feb, 20:00 • Dobran Viorel
Digitalizarea României începe în 2024. Sunt vizate sistemele electronice de facturare și transport, dar, cel puţin în zona rurală, aceste cumpărături pe caiet încă sunt de actualitate.
Ce este serviciul buy now, pay later din 2024, care a înlocuit tradiţionale cumpărături pe caiet din urmă cu un deceniu

Tot mai multe magazine pun la dispoziție serviciul „buy now, pay later”, aşa-numitele cumpărături pe caiet fiind din nou populare din cauza inflaţiei mari şi a salariilor modeste.

Inflaţia totală în zona euro a scăzut uşor în ianuarie, au arătat datele semnal publicate de biroul de statistică a Uniunii Europene, în timp ce inflaţia de bază a scăzut mai puţin decât erau aşteptările, transmite CNBC.

În aceste condiţii 2024 aduce în actualitate ”buy now, pay later”, o reinterpretare a clasicelor „cumpărături pe caiet”. Unele magazine deja au început să pună în practică ”cumpărăturile pe caiet”, scrie Fanatik. În prezent, această metodă are un nume mult mai complex și sună modern. ”Buy now, pay later” este o modalitate de cumpărături care începe să îi atragă pe români.

De obicei, la această practică au recurs magazinele care comercializează produse cu o valoare destul de mare. Ceea ce este foarte avantajos pentru clienți este faptul că nu mai este nevoie să se deplaseze la bancă pentru obținerea unui card de cumpărături.

Cum funcționează, de fapt, sistemul de ”cumpărături pe caiet”

Tehnica ”Buy now, pay later” (cumperi acum, plătești mai târziu) a început să fie preferată în detrimentul unui card clasic de cumpărături. Întreaga procedură se face pe pagina oficială a comerciantului, iar din ce în ce mai mulți români au încredere în asta.

Cele mai multe magazine care au pus în practică această metodă au și anumite condiții. Eligibilitatea clienților care pot beneficia de noua practică este foarte simplu de stabilit.

Coșul minim de cumpărături se scumpește mai repede decât crește salariul minim. Într-un singur an a crescut cu 18%

Metoda modernă „cumpărături pe caiet” a fost adoptată, în special, de magazinele care pun la vânzare produse cu o valoare destul de mare. De obicei, oamenii aleg să cumpere, prin această practică, electrocasnice. În cazul lor, serviciul este unul avantajos pentru că prețurile sunt destul de mari.

Procedura se poate face pe pagina oficială a comerciantului, însă în unele cazuri, există și condiții. Clienții eligibili pentru a beneficia de metoda „Buy now, pay later” sunt aleși în funcție de venit, dar și de suma cheltuită în magazin. Mai exact, doritorii trebuie să încaseze un salariu lunar constant. De asemenea, sunt nevoiți să se asigure că au în coșul de cumpărături produse în valoare de minim 2.000 de lei. Acest plafon este stabilit de fiecare comerciant în parte.

Ce este serviciul "buy now, pay later" din 2024, care a înlocuit tradiţionale "cumpărături pe caiet" din urmă cu un deceniu

Românii care se încumetă să spună da unei astfel de practici aleg, de cele mai multe ori, electrocasnice. Acestea sunt cele mai avantajoase de cumpărat, având în vedere că se achită câte o tranșă, în fiecare lună, atunci când intră salariul.

Specialiștii în finanțe spun că, de cele mai multe ori, la această metodă de cumpărare apelează cei care nu au un venit prea mare. Sau, uneori, cei care nu dețin un card de cumpărături și nici nu vor să aplice pentru unul.

Metoda „cumpărături pe caiet” şi în asigurări

Scumpirile tot mai mari la produsele esentiale pun presiune pe bugetele romanilor. Inflatia a dus la o crestere generala a preturilor, iar in sfera asigurarilor, falimentele recente au influentat si mi mult costurile politelor RCA. In aceasta situatie, romanii cauta solutii cat mai convenabile de finantare pentru cheltuielile lor.

Tbi bank a introdus recent o metoda de plata alternativa – Buy now, pay later – BNPL, si in asigurari, menita sa sustina clientii pentru care o polita de asigurare poate fi o greutate financiara, sau, pur si simplu nu isi doresc sa plateasca o suma mai mare o singura data. Cum functioneaza, cine este eligibil si cum platesti, aflam de la Ionut SABADAC, VP, tbi bank, din cadrul celei mai recente editii a emisiunii Ora de Risc.

„BNPL – buy now, pay later – este o solutie de plata alternativa, menita sa ii ajute pe romani sa acceseze produse si servicii acum, pe loc, si sa le plateasca mai tarziu, in rate lunare. In acelasi timp, solutia ii ajuta si pe comerciantii romani sa aiba vanzari si clienti. Mai ales intr-un context in care romanii economisesc din ce in ce mai greu, devine si mai complicat sa iti achizitionezi o asigurare obligatorie.

Ca solutii existente, atunci cand vrei sa iti cumperi o asigurare, fie obligatorie, fie facultativa, avem plata cash, sau cu cardul. Noi am considerat ca o a treia modalitate de plata alternativa, cea in rate, este menita sa ii ajute pe clienti. O suma precum 2000 ron, de exemplu, pentru reinoirea politei de asigurare nu este atat de usor de gestionat pentru romanii cu venituri medii si mici”, spune VP-ul tbi bank.

„Odata cu cresterea preturilor RCA, falimentele de pe piata auto de asigurari ne-au facut sa realizam ca reinoirea politelor obligatorii poate fi o povara pentru romani. Misiunea tbi bank in Romania este de a dezvolta metoda de plata BNPL in toate industriile, iar de-a lungul timpului am explorat foarte multe arii. Insa am vazut nevoie implementarii unei astfel de solutii si in industria de asigurari, care este foarte mare”, a continuat SABADAC.

Arabia Saudită a deschis primul magazin de alcool din istoria sa. Vor avea acces la cumpărături doar anumite persoane

Oficialul tbi bank spune ca preturile asigurarilor RCA pot fi o presiune pentru soferii cu venituri medii sau mici, pe fondul ultimelor falimente din piata asigurarilor, iar cresterea va fi inevitabila dupa ridicarea masurii de plafonare a preturilor, incepand cu ianuarie 2024, de aceea, solutia BNPL vine in sprijinul lor. „Exista si persoane fizice care isi fac asigurari pentru masinile de tonaj greu, vorbim de camioane sau tiruri unde politele pot sa ajunga la 10-15.000 de lei. Este o presiune mare pentru o persoana fizica sa plateasca aceasta suma, iar o astfel de solutie de plata in rate este una ideala pentru ei”.

Intrebat care sunt beneficiile unei astfel de solutii, Ionut SABADAC spune ca, „in primul rand sunt asigurati care isi incheie o polita pe o perioada mai scurta de timp, 1 sau 6 luni. Daca pentru 6 luni te costa, sa zicem, 1500 ron, mai bine inchei pe un an prin solutia noastra de plata si platesti, sa zicem, 2000 de ron”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!