Legea pensiilor a fost adoptată de Senat, urmând să continue scenariul legislativ. Aplicare este, însă, cea mai grea parte. Fostul ministru al Muncii, Mariu Budăi, a explicat cum se vor calcula pensiile și ce pensionari vor beneficia de o majorare pe peste 100% din ianuarie 2024.
Citește și:
Printre experții în pensii care nu de puține ori au încercat să explice în ce fel majorările promise de Guvern vor putea fi și aplicate, Marius Budăi a adus lămuriri în acest sens, înlăturând incertitudinea care planează de multe luni deasupra pensionarilor din România.
„O să vedeți la Legea bugetului, când vom aproba legea bugetului până la sfârșitul anului, că acești bani vor fi prinși în buget și se va arăta foarte clar care sunt banii de majorări. Eu am spus foarte clar că, în buget, vor fi banii și asta se va vedea la construcția bugetului. Se duce o întreagă discuție despre un non subiect. Ne-am angajat în această guvernare că vom face bine pentru oameni. Asta trebuie să înțelegeți. Am spus că banii îi veți vedea în cel mai scurt timp, atunci când aprobăm bugetul de stat pe anul următor și bugetul asigurărilor sociale. Banii sunt în țara noastră, noi chiar nu avem niciun ban în țara asta?”, a afirmat Marius Budăi, subliniind că totul ține de priorități în ceea ce privește cheltuielile.
Fostul ministru al Muncii a explicat, prin exemple, și cum vor crește pensiile anul următor. Există, de exemplu, o pensie care, în 2024, va crește cu peste 112%. Aceasta este, în acest moment, în valoare de 1.125 de lei, iar după creșterea din 2024 va ajunge la 1.281 de lei. În septembrie 2024, pensiile vor crește din nou, astfel că pensia în cauză va atinge 2.340 de lei, dar asta doar în cazul unui stagiu de cotizare de 36 de ani.
„Noi încurajăm munca. Deci cu cât stai în câmpul muncii, nu mergem în extrema cealaltă să spunem că majorăm vârsta de pensionare, să ne înțelegem. Nu se majorează vârsta de pensionare prin legea aceasta, vă arăt că nu există nici un articol. Dar încurajăm munca! Pentru cei care stau mai mult în muncă, vor primi și mai mulți bani!”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
Formula de calcul pentru calcularea pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte. VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor. Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive. Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Urmează ca Legea pensiilor să treacă și pe la Camera Deputaților pentru dezbateri, urmând votul final, apoi promulgarea lui Klaus Iohannis şi Monitorul Oficial, dacă nu va fi contestată de Opoziţie la CCR.