„Titlurile de stat pot fi o alternativă foarte bună la depozitele bancare, pentru că sunt fără risc şi veniturile nu se impozitează. Tocmai de aceea, din 2018 şi până acum, peste 650.000 de români au ales ca economiile lor să le aducă venituri suplimentare şi au subscris peste 28 miliarde de lei. Cu dobânzi de la 6,50% la 7,30%, investiţiile în titluri de stat oferă confortul de a şti exact cât va câştiga cel care investeşte şi în cât timp. Deci sunt o ocazie foarte bună pentru cei care vor să conserve puterea de cumpărare a banilor, fiind o sursă garantată de venit pasiv”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
Titlurile de stat pot fi cumpărate între 21 iunie – 13 iulie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
Între 21 iunie – 14 iulie 2023 pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, iar între 21 iunie – 13 iulie 2023 în mediul urban şi 21 iunie – 12 iulie 2023 în mediul rural, pot fi achiziţionate prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.
Titlurile de stat Tezaur emise în această perioadă au o valoare nominală de un leu, o maturitate de 1 sau 3 ani și o dobândă anuală cuprinsă între 6,5% și 7,3%.
Dobânda anuală se plătește la termenul specificat în prospectul de emisiune, iar titlurile de stat Tezaur pot fi transferate și pot fi răscumpărate în avans.
Astfel, dacă investiți 1.000 de lei în titluri de stat Tezaur, după un an aveți posibilitatea de a obține un profit de aproximativ 65-73 de lei, în funcție de dobânda stabilită.
O altă alternativă la investiția în titluri de stat Tezaur o reprezintă depozitele bancare.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.
Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, potrivit mfinante.gov.ro.