- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce rate plătesc românii la apartamente. Clujenii iau cele mai mari credite

24 Oct, 12:39 • Bruma Loredana
O analiză realizată de Imobiliare.ro Finance arată că cele mai mari credite ipotecare se iau la Cluj, acolo unde prețurile la imobiliare sunt cele mai mari. La polul opus, cele mai mici împrumuturi se dau la Constanța, acolo unde prețurile apartamentelor sunt mai accesibile.
Ce rate plătesc românii la apartamente. Clujenii iau cele mai mari credite

Ce rate plătesc românii la apartamente. Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, a făcut o analiză privind sumele obținute de românii care și-au cumpărat anul acesta o locuință prin credit și despre ratele pe care le plătesc lunar.

Cine plătește cele mai mari rate la apartamente

Potrivit analizei celor de la Imobiliare.ro, cele mai mari credite pentru apartamente se iau la Cluj. Creditul mediu accesat de clujeni, prin intermediul rețelei Imobiliare.ro Finance, de la începutul anului 2024 și până la finele lunii trecute a fost de 89.390 de euro. La această sumă se adaugă avansul acordat de aceștia, care la nivel național este de circa 20%. Clujenii plătesc lunar o rată medie de 525 de euro.

Pe locul doi în topul românilor care iau cele mai mari credite pentru a-și cumpăra o casă sunt bucureștetii. În Capitală, creditul mediu a fost anul acesta 73.265 euro. Rata achitată de cei care au obținut finanțare este de 430 de euro pe lună.

Citește și Tinerii români preferă locuinţele cu chirie, în locul ratelor la banca pentru a-si cumpăra o casă. Explicaţia specialiştilor: „E mai ieftin cu părinţii”

Brașovul se află pe locul trei în toul județelor cu cele mai mari credite ipotecare. În medie, un brașovean a obținut de la bancă un împrumut de 68.641 de euro pentru a-și cumpăra o locuință și plătește o rată lunară de 403 euro.

Brașovul a ajuns să fie al doilea cel mai scump din țară pentru cei care vor să cumpere o locuință. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru apartamente a crescut cu 18% în ultimul an și se apropie cu pași repezi de pragul de 2.000 euro/mp util.

În Timișoara prețurile locuințelor sunt mai accesibile, iar timișorenii plătesc rate mai mici. La Constanța apartamentele s-au scumpit cel mai puțin. Conform analizei celor de la Imobiliare.ro,  cumpărătorii au accesat anul acesta creditele ipotecare cu cea mai mică valoare medie, mai exact de 66.265 de euro. Rata medie achitată de aceștia este de 388 euro.

În orașul Constanța, unde au fost acordate cele mai multe împrumuturi, s-a putut observa cel mai redus avans la nivelul prețurilor locuințelor din ultimul an. Apartamentele s-au scumpit cu doar 9% și au ajuns să se vândă cu 1.700 euro/mp util, potrivit wallstreet.ro.

Cei din Iași au accesat anul acesta credite ipotecare cu o valoare medie de 68.539 de euro. Rata medie achitată de aceștia este de 402 euro pe lună.

Apartamentele din Municipiul Iași se vând cu 1.700 de euro/mp util, un preț similar cu cel din Constanța, arată Indicele Imobiliare.ro. Evoluția prețurilor a fost, însă, complet diferită în ultimul an față de cea înregistrată pe piața rezidențială a orașului de pe litoral. Dacă în Constanța apartamentele s-au scumpit cel mai puțin în ultimul an, în Iași acestea au crescut cel mai mult, mai exact cu 20%.

Citește și Vești neașteptate pentru românii cu datorii. Ratele la bănci încep să scadă!