Românii sunt pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește educația financiară. În schimb, sunt primii atunci când vine vorba despre supraaprecierea cunoștințelor financiare, potrivit datelor Eurobarometru.
Rezultatul cunoștințelor financiare este calculat ca număr de răspunsuri corecte la cele cinci întrebări de cunoștințe financiare stabilit de Eurobarometru. În medie, în întreaga UE, 26% dintre respondenți au un scor ridicat în ceea ce privește cunoștințele financiare, cu patru sau cinci răspunsuri corecte, 50% au un scor mediu, cu două sau trei răspunsuri corecte și 24% un scor scăzut, deci cu 0-1 răspunsuri corect.
Statele cu cei mai educați cetățeni din punct de vedere financiar sunt Olanda (43%), Danemarca (40%), Finlanda (40%) și Estonia (39%).
Cetățenii cu cele mai slabe cunoștințe financiare sunt din următoarele state: Cipru (30%), România (30%), Grecia (29%) și Portugalia (28%).
În țara noastră, doar 13% dintre respondenţi care au răspuns corect la patru sau cinci din întrebările din Eurobarometru. Un procent de 57% dintre români au răspuns corect la două sau trei întrebări, în timp ce 30% fie nu au răspuns la nici măcar o întrebare, fie au răspuns corect la una singură.
Totuși, românii au o părere foarte bună despre ei. 51% dintre respondenți descriu cunoștințele lor generale despre chestiuni financiare drept „foarte ridicate” sau „destul de ridicate” în comparație cu alți adulți din țara lor. Din acest punct de vedere, suntem primii la nivelul UE. Din acest punct de vedere, România este urmată de Franța (42%), Polonia (40%) și Finlanda (39%), unde aproximativ patru din zece respondenți își descriu cunoștințele financiare ca fiind „foarte ridicate” sau „destul de ridicate” în comparație cu alții, informează EconoMedia.