ANAF a publicat la începutul acestui an un nou Formular 212 – „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, pentru raportarea veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023, precum și a celor estimate în 2024. Estimativ, 800.000 de persoane trebuie să o depună la ANAF.
Termenul limită pentru depunerea declarației și plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale este 27 mai 2024.
Termenul limită de depunere a declarației și de plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale este 27 mai 2024, dar persoanele fizice pot depune din timp declarația, după ce analizează atent sursele proprii de venituri, dar și cele mai recente modificări legislative.
Au apărut modificări majore pentru persoanele care obțin venituri din chirii, iar persoanele care dețin bunuri de mare valoare vor datora un impozit special, care se declară printr-un formular distinct.
Printre veniturile ce trebuie raportate prin declarația unică sunt veniturile din chirii.
Investițiile prin achiziționarea de proprietăți imobiliare pentru a le închiria ulterior și obține un venit stabil și previzibil au devenit tot mai populare în ultimii ani și în România.
Pentru veniturile din chirii obținute în 2023, impozitul este de 10%, iar contribuabilii pot opta în anumite condiții pentru deducerea unor cheltuieli. Începând cu veniturile din chirii obținute în 2024, se aplică reguli noi privind taxarea acestor venituri.
Cota de impozitare rămâne 10%, însă este permisă deducerea unei cote fixe de 20%, fără a păstra documente justificative pentru cheltuieli și înregistrări contabile.
Nivelul de impozitare este astfel de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar.
Prin declarația unică se raportează și anumite câștiguri din transferuri de titluri de valoare, precum câștigurile obținute din vânzarea de acțiuni tranzacționate pe burse străine, care nu sunt intermediate de brokeri români, taxate cu 10%.
Pentru astfel de venituri obținute începând cu 1 ianuarie 2024, se aplică reguli noi privind reportarea pierderilor, în vederea compensării lor cu venituri viitoare.
Pe de altă parte, persoanele fizice care obțin câștiguri din vânzare de acțiuni prin tranzacții efectuate prin brokeri români, continuă să beneficieze și în anul 2024 de o impozitare redusă, de 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere a acțiunilor.
În acest caz, impozitul se reține de către broker, pierderile nu pot fi reportate și compensate, iar persoana fizică nu trebuie să depună declarația unică pentru raportarea impozitului pe venit.
Alte venituri care se raportează prin declarația unică sunt dobânzile și dividendele obținute din străinătate. Veniturile din dobânzi sunt taxate cu 10%, în timp ce veniturile din dividende, cu 8%.
În acest caz, este important ca persoanele fizice să verifice dacă veniturile respective au fost taxate în străinătate și dacă aceste impozite pot fi recunoscute în România, în baza tratatelor de evitare a dublei impuneri semnate de către România cu alte state.
Persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale pot datora pentru aceste venituri, în plus față de impozitul pe venit, și o contribuție plafonată de asigurări sociale de sănătate, dacă veniturile obținute depășesc anumite plafoane, de 6, 12 și 24 de salarii minime pe economie.
Contribuția la sănătate reprezintă 10% din aceste plafoane și trebuie raportată prin declarația unică.
Pentru anul 2023, salariul minim pe economie ce trebuie luat în calcul pentru stabilirea plafoanelor este de 3.000 de lei, iar pentru 2024, 3.300 lei.
Din 2024, persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale nu mai au posibilitatea de a redirecționa, prin declarația unică, până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susținerea entităților nonprofit sau acordarea de burse. Această opțiune rămâne valabilă doar pentru veniturile salariale.
În cazul în care ai alte venituri decât cele din salarii, probabil stii deja ca esti obligat sa completezi o declarație unica prin care iti raportezi câștigurile si iți stabilești impozitul si contribuțiile sociale pe care le datorezi.
Prin completarea si depunerea declarației unice, furnizezi informații referitoare la veniturile obținute in anul precedent si estimările pentru anul in curs, potrivit RomâniaTv.ro.
Pe baza acestora se calculează impozitul si contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent, precum si impozitul estimat si contributiile sociale pentru anul in curs.
Potrivit informațiilor disponibile în broșura emisă recent de ANAF, declarația trebuie completată și depusă de persoanele fizice care, în anul fiscal respectiv, au obținut venituri sau au înregistrat pierderi ori în România, ori în străinătate, în mod individual sau prin intermediul unei forme de asociere.