Falimentul băncilor din Silicon Valley au stârnit îngrijorarea printre analiștii financiari. Trendul pare foarte similar cu cel din 2008, care a declanșat o criză de proporții, marcată de inflație accelerată, disponibilizări în masă și reduceri salariale. Românii sunt şi ei îngrijoraţi, mai ales că mulţi dintre ei au rate la bănci.
Ce se întâmplă cu banii românilor dacă banca la care au depozite sau rate intră în faliment.
Adrian Benţa, analist economic, a explicat ce se întâmplă cu economiile și creditele clienților în cazul în care o bancă se prăbușește. „Dacă se întâmplă ceva și noi avem datorii la bancă, acestea vor fi preluate de un executor, și în cele din urmă tot ni se vor cere banii. În momentul în care o bancă intră în faliment, va fi o casă de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din România, care va urmări în continuare încasarea banilor de către banca în faliment. Pentru că banca în faliment înseamnă că și ea are datorii la un moment dat și va trebui să își plătească creditorii”, a declarat Adian Bența pentru Antena 3.
Economistul a dezvăluit şi ce trebuie să ştie românii care au bani depuşi la banci: „În cazul în care avem depozite în respectiva bancă, trebuie să ținem minte că până într-o sumă de 100.000 de euro, depozitele noastre sunt garantate de Fondul pentru Garantare a Depozitelor și cred eu că românul obișnuit, nu cel bogat, nu cel milionar, are o siguranță că banii nu se vor pierde”.