- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce se întâmplă cu economiile românilor? Avetisment pentru cei care țin banii la saltea

27 Sep, 13:53 • Mălureanu Rebecca
O cercetare recentă avertizează românii care își păstreaza economiile sub formă de numerar. Inflația și fluctuațiile numerare ar putea face ca scădă valoarea banilor cash până în 2025.
Ce se întâmplă cu economiile românilor? Avetisment pentru cei care țin banii la saltea

În perioada următoare, cursul dolar/leu nu va înregistra scăderi semnificative, dar cursul euro/leu ar putea trece de 5 lei, arată o analiză recentă. Ce estimează cursul valutar în perioada următoare?

Economiile românilor ar putea fi afectate

iBanFirst

, un furnizor global de servicii de schimb valutar și plăți internaționale, a analizat că în perioada următoare, cursul dolar/leu nu va înregistra scăderi semnificative, datorită puterii persistente a dolarului american. Totodată, se prevede posibilitatea creșterii cursului euro/leu într-un termen scurt, care s-ar putea ridica 5,00 lei pentru un euro.

Cu toate acestea, nu se prevede o creștere susținută a monedei europene în 2024.

Conform analizei, procesul de normalizare a politicii monetare atât în Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite va avea un impacta piețele valutare și a întregul sistem financiar în 2024.

Băncile centrale au adoptat măsuri ce vor afecta sentimentul investitorilor și strategiile de investiții globale. Pe de altă parte, se consideră că impactul alegerilor prezindențiale din SUA și România va avea efect limitat asupra piețelor valutare pe termen lung.

Economii
Economii

Evoluția economică a Chinei, lichiditatea redusă pe anumite piețe și instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu, sunt alte elemente imprevizibile care ar putea influența major dinamica cursurilor valutare.

Având în vedere alegerile prezidențiale din România, cei de la iBanFirst se așteaptă la o volatilitate crescută a leului, dar consideră că impactul de durată va fi minim.

Citește și: Bulgarii stau mai bine pe economie decât România. Ce putem face să îi egalăm

Ce estimări privesc cursul USD/RON și EUR/RON

Privitor la cursul dolar/leu (USD/RON), specialiștii nu presupun scăderi importante, luând în calcul puterea dolarului pe piețele internaționale.

Dacă se va ajunge la rata de 4,44, se poate observa o revenire tehnică, similară cu cea din urmă cu o lună, care ar determina investitorii să achiziționeze din nou dolari, în speranța unei creșteri ulterioare.

În altă ordine de idei, cursul euro/leu (EUR/RON) are un potențial de creștere pe termen scurt, cu posibilitatea de a ajunge la nivelul de 5,00 lei/euro. Creșterea s-ar datora în mare parte de randamentele în scădere ale obligațiunilor, ceea ce ar determina investitorii să plaseze pariuri tactice pe euro, în speranța unor câștiguri rapide.

Creșterea recentă a cursului EUR/USD poate fi explicată prin această dinamică a obligațiunilor. chiar dacă analiștii nu iau în considerare, pe termen lung, o creștere susținută a euro în raport cu leul în 2025.

În ceea ce privește cursul EUR/USD, specialiștii consideră că, dacă rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA nu vor fi recunosute, cursul va fluctua între 1,07 și 1,12 până la sfârșitul anului în curs. Două tendințe structurale majore vor avea impact acestui curs:

  • Reducerea agresivă a ratelor dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, împreună cu o creștere economică prognozată de aproximativ 3%, ar putea duce la o performanță mai puternică a economiei americane în comparație cu cea europeană, atrăgând investitori care caută randamente mai mari.
  • Performanța puternică a piețelor de acțiuni din SUA, în special a indicilor S&P 500 și Nasdaq, va continua să atragă fluxuri de capital, consolidând dolarul.

iBanFirst transmite că indicele dolarului se supreaevalueaza cu 9,3%, totuși valoarea aceasta este încă sub recordurile din anii 1980, când supraevaluarea depășea 20%. Se crede că această supraevaluare a dolarului s-ar menține în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și: Declinul burselor europene. Investitorii intră în alertă în așteptatea deciziilor privind dobânzile