- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce se va întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2025. Burduja a explicat cum va funcționa noua schemă de ajutor

11 Sep, 12:40 • Andrei Alina
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că persoanele vulnerabile vor beneficia de schema de compensare plafonare la energie și din luna aprilie2025. El a adăugat că vor fi definite criteriile de sprijin până în luna ianuarie pentru a fi aplicabilă noua schemă pentru persoanele vulnerabile din aprilie.
Ce se va întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2025. Burduja a explicat cum va funcționa noua schemă de ajutor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că românii cu venituri mici sau cu mulți copii sau cei care au un aparat medical în casă care duce la consum mai mare de energie vor beneficia în continuare de schema de compensare plafonare la energie și din luna aprilie a anului viitor.

Noile criterii de acordare a ajutorului pentru plata facturilor la energie vor fi finalizate până în luna ianuarie 2025.

„Nu. Avem o schemă de compensare plafonare în vigoare până la finalul lunii martie anul viitor. Noi am spus că și dincolo de acest orizont de timp va trebui să sprijinim consumatorii români care au nevoie cu adevărat de sprijin din partea statului. În acest moment, schema de compensare plafonare subvenționează pe baza nivelului de consum. Adică dacă am un consum mic pe lună, sub 100 KW/h plătesc acel 0,68 lei KW/oră, dacă am un consum mai mare, peste 300 KW/h plătesc 1,3 lei. Deci aproape dublu.

Cred că principial, și pe baza reglementărilor europene, ar trebui să ne îndreptăm spre un model în care îi sprijinim pe cei care au într-adevăr nevoie, adică nu se descurcă să își plătească aceste facturi la finalul lunii. Asta înseamnă românii care cu venituri mici, care au mulți copii, românii care au acasă un aparat medical și au poate un consum mai mare la energie electrică pentru a-și proteja sănătatea, ș.a.m.d.”, a declarat Sebastian Burduja, la Digi24.

Citește și: Sebastian Burduja anunţă ce se va întâmpla cu facturile la energie de la 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea preţurilor. „Îi vom proteja pe românii vulnerabili”

Întrebat cum va funcționa noua schemă pentru cei vulnerabili, Sebastian Burduja a explicat că noile criterii care vor fi anunțate până în ianuarie vor tine cont de „cazurile sociale, în funcție de venituri”.

Întrebat dacă din aprilie 2025 se va reveni la piața complet liberă, Burduja a replicat: „N-am un glob de cristal să vă spun lucrul acesta. Cu mențiunea că acești consumatori vulnerabili vor fi în continuare protejați”.

Citește și: Se contruiesc apartamente cu consum foarte redus de energie pentru tinerii reîntorși acasă. Totul se face cu fonduri prin PNRR!

„Noi putem crea excepții pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili și să reglementăm un anumit preț sau o anumită subvenție din partea statului român, pentru că într-adevăr la ora la care vorbim pe un consum de sub 100 KW/oră avem undeva la 4-5 milioane de gospodării care plătesc cam 42-45 lei factura la curent pe lună. E o sumă destul de rezonabilă. Problema este că e plătită la același nivel de subvenție și de o familie cu un apartament care stă gol în cartierul Primăverii și de o familie cu trei copii care face economie la energie electrică în Ferentari. Ceea ce principial nu este tocmai în regulă”, a mai spus Burduja.