Românii vor plăti preţuri plafonate pentru energie electrică şi gaze naturale şi în această iarnă, însă marile îngrijorări sunt legate de facturile pe care le vor plăti după 1 aprilie 2025, după ce se elimină schema de ajutor. Autoritățile au făcut simulări şi calcule în această perioadă și dau asigurări că românii vor plăti prețul corect.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, îi liniștește pe români și spune că nu vor exista creşteri necontrolate de preţ.
”Nu anticipăm un asemenea scenariu și eu spun în baza tuturor simulărilor pe care le-am făcut. Sper să formalizăm în sfârșit un grup de lucru interministerial care are ca temă să definească perioada de după 1 aprilie și care are o formulă de participare deschisă și Parlamentului, bineînțeles și mediului privat, furnizorilor, producătorilor, astfel încât să ne asigurăm că după 1 aprilie avem cele mai bune și corecte prețuri în facturi pentru români”, a spus ministrul Sebastian Burduja, la Antena 3.
”Furnizorii au refinanțat această schemă de plafonare. Și la momentul de față suntem la momentul decembrie 2023 cu recuperarea acestor deconturi de la stat. Termenul de plată este de 7 luni după ce ANRE și-a făcut treaba”, spune Claudia Griech, CEO companie furnizare gaze naturale.
Gabriel Andronache, vicepreședinte ANRE, spune că acest proces este mai complicat decât pare. ”Documentele ajung la autoritate cam după 3 luni. Sunt verificate, de multe ori sunt trimise înapoi și suntem într-un dialog care poate dura 5-6 luni”.
Directorul ELCEN se roagă pentru vreme blândă iarna aceasta: „Cu Dumnezeu înainte, să mai trecem încă o iarnă”
Datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei şi este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar să reducă din această datorie, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, a declarat, luni, directorul general al companiei, Claudiu Creţu.
„Se pare că toate premisele sunt foarte bune, aşa că vin eu la final să ridic nişte semne de întrebare. Deci, raportat la pregătirea de iarnă, aşa cum am auzit, sunt gaze, avem contracte de gaze, nu vedem nicio problemă din acest punct de vedere. Problema, ca întotdeauna, este aceeaşi: banii, pentru că toată lumea de aici, de la masă, pleacă de la premisa naturală, valabilă şi normală într-o economie: livrezi o marfă, încasezi. Asta ne dorim şi noi de foarte mult timp. Termoficările sau Termoficarea din Bucureşti îşi dorea, are acest vis de vreo 15 ani, trăiesc şi eu cu acest vis să ajungem cu factura în scadenţă. Astăzi, datoria către ELCEN este de 1 miliard de lei. Pe timpul verii, nu este aşa o problemă mare, dar, din acest moment, încep facturile de gaze, facturi care se plătesc în avans. Deci, la începutul lunii trebuie să plătim – octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar, să reducă din această datorie de un miliard, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pentru că iarna are vreo şase luni. Abia aştept să se termine această campanie electorală, pentru că acum, dacă spunem ceva, se interpretează în spiritul campaniei. Nu este cazul. Deci, datoria este de un miliard. Punct. După ce se termină campania, evident că şi situaţia va fi mai complicată”, a afirmat Creţu.