- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce taxe trebuie să plătească românii care închiriază apartamente pe Airbnb

10 Oct, 13:56 • Andrei Alina
De câțiva ani, românii au început să își închirierze locuințele în regim hotelier pe platforma de turism Airbnb. StartupCafe.ro a făcut un scurt ghid legat de fiscalizarea acestor închirieri. Iată care sunt impozitul și contribuțiile datorate ANAF, precum și alte obligații și comisioane pe care românii trebuie să le plătească atunci când închiriază locuințe în scop turistic. 
Ce taxe trebuie să plătească românii care închiriază apartamente pe Airbnb

Consultantul Daniel Sandu, Managing Partner la compania de consultanță fiscală D&C Conta, a explicat ce impozite datorează la ANAF românii tcare închiriază locuințe în scop turistic.

Activitatea de închiriere a unui apartament prin Airbnb se poate realiza în două moduri:

  • Ca persoană fizică, pe baza codului numeric personal
  • Ca persoană fizică autorizată („PFA”)

În funcție de varianta aleasă, obligațiile sunt diferite.

1.  Dacă închiriați pe o persoană fizică cu un cod numeric personal (CNP):

  • a. Nu este posibilă recuperarea cheltuielilor de funcționare (cheltuieli cu echipamente, personal de curățenie, materiale de curățenie, utilități etc.).
  • b. Impozitarea se face pe norma de venit, adică impozitele datorate statului se aplică la o sumă fixă (în anul 2024, variază între 8.500 lei/cameră și 25.500 lei/cameră în anumite stațiuni și în Delta Dunării, iar în restul localităților, cum este București, de exemplu, este 11.000 lei/cameră. Detalii la ANAF)

În acest caz se plătește impozit pe venit 10% și contribuția de asigurări sociale de sănătate 10%

Citește și: Curăţenie pe Booking şi Airbnb. Cazarea „la negru”, în atenţia autorităţilor, înscrierea pe platforme online va fi mai strictă

 

2. Dacă închiriați pe persoană fizică autorizată:

  • a.Impozitele (impozitul pe venit și contribuția de asigurări de sănătate) se aplică asupra venitului net (diferența dintre încasări și plăți)
  • b. Pentru calculul venitului net se iau în calcul cheltuielile cu echipamentele, curățenia, utilitățile etc.

În ambele cazuri se completează declarația de venit D 212. La completarea D 212 se bifeaza urmatoarele:

  • a) in cazul persoanelor fizice fara PFA: Bifa pe CAPITOLUL I – venit realizat => Bifa SUBSECTIUNEA I.1.3 (Date privind impozitul pe veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, impuse pe baza normelor de venit). La sectiunea respectiva se va pune manual numarul de camere si venitul anual conform Normei de venit aferenta inmultit cu numarul de camere.
  • b) in cazul celor cu PFA: se bifeaza „Venit din activitati independente impuse in sistem real”, si se pune codul CAEN din certificatul de inmatriculare de la Registrul comertului

 

Orice persoană care desfășoară o activitate economică de o manieră  continuă, așa cum e închirierea de bunuri imobile, trebuie să își pună problema înregistrării ca plătitor de TVA dacă se depășește plafonul de 300.000 de lei. În ce privește închirierea, aceasta ca regulă este scutită de TVA fără drept de deducere, dar înregistrarea ca plătitor de TVA trebuie făcută la depășirea plafonului, a precizat Daniel Sandu, de la D&C Conta.

În ce privește cota de TVA aplicabilă, cota redusă de 9% (pentru serviciile hoteliere) se poate aplica doar dacă se îndeplinesc condițiile de „închiriere în sistem hotelier”. Gazdele care oferă apartamente și alte locuințe spre închiriere în regim hotelier sunt obligate să obțină un certificat de clasificare în format tipărit de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) pentru unitatea de cazare oferită pe platforma Airbnb.

Certificatul trebuie afișat în holul principal al unității de cazare și în bucătărie (dacă există), într-un loc vizibil pentru oaspeți, după cum avertizează și platforma. 

Certificatul de clasificare poate fi obținut de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar formularul de cerere, împreună cu documentele necesare, poate fi trimis prin e-mail sau prin poștă la Registratura Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Nu se percep taxe pentru această procedură.

Citește și: Probleme cu salarizarea angajaților din creșele nearondate grădinițelor. Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță dispar

 

 

Ce taxe trebuie să plătească românii care închiriază apartamente pe Airbnb

În anul 2023, un număr de 2 milioane de turiști au rezervat cazări în UE, prin intermediul platformelor online AirBnB, Booking.com, Expedia și  Tripadvisor, potrivit Eurostat. În România, în anul 2023 au fost rezervate pe platformele digitale 7,6 milioane de înnoptări, dintre care 3,8 milioane au fost efectiate de turiști români și 3,7 milioane de străini.

În România, vârful rezervărilor online este tot în lunile iulie și august, cu 30% din totalul rezervrilor pe tot anul.

  • Gazdele plătesc, de regulă, o taxă de servicii de 3% pe rezervare.
  • Oaspeții plătesc, de regulă, până în 14,2 % din subtotalul rezervării, dar diverși factori pot determina creșterea acestui procentaj.