Ce trebuie să facă românii care au consum la curent de peste 300 kWh. Virgil Popescu a declarat că mesajul lui pentru românii care au consum la curent de peste 300 kWh este acelaşi transmis şi după aprobarea Ordonanţei 119, şi anume că au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei. „Eu aş aştepta modificările în Parlament, dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei, mai puţin decât plâtesc cei care consumă până în 255 kWh”, a spus Virgil Popescu.
Declaraţiile ministrului energiei vin după ce Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se va menţine preţul la energie electrică de 0,68 lei pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 100 de kWh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 kWh pe lună. Consumatori care depăşesc pragul de 255 kWh consum lunar vor plăti 1,3 lei pe kWh . Noua ordonanţă are termen de aplicare până în 31 martie 2025.
Citeşte şi: De ce plătesc românii la energie electrică mai mult decât consumă. Cum sunt păcăliţi de furnizori
Virgil Popescu a mai precizat că noul preţ de 1,3 lei pentru cei care depăşesc 255 kWh şi posibilitatea ca acest preţ să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie sunt decizii care trebuie luată în Parlament, în comisia de industrie.
„Toate costurile pe care le avem la Ministerul Energiei certificate de către Autoritatea de Reglementare ne arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depășit bugetul estimat. Vorbim, în momentul de față, de plăți făcute de aproximativ cinci miliarde de lei. S-au vehiculat sume foarte mari și vorbim inclusiv de decontări din cursul lunii august”, a spus Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a explicat și motivul pentru care a fost ales un preț de 1,3 lei / kWh: „Trebuie să știți că 1,3 lei pentru consumatorii mari de înaltă tensiune este echivalent cu un preț al energiei electrice active suficient de mare, aproape de 900 de lei. 1,3 lei pentru consumatorii casnici care sunt în joasă tensiune este echivalent cu un preț al energiei electrice active undeva sub 400 de lei. Deci contează foarte mult. Este vorba despre simulări și încadrări în întreaga anvelopă a acestui mecanism de achiziții”.