- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cea mai avantajoasă metodă de a strânge bani. Câți lei poți să ai după 12 luni, dacă te apuci de acum

19 Aug, 09:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Aceasta este cea mai avantajoasă metodă de a strânge bani. În 12 luni, poți să strângi o sumă semnificativă, dacă te apuci să economiești de acum.
Cea mai avantajoasă metodă de a strânge bani. Câți lei poți să ai după 12 luni, dacă te apuci de acum

Banii puși în bancă încep, în sfârșit, să facă „pui”. După mai bine de doi ani și jumătate, dobânzile la depozitele bancare bat rata inflației. Câștigurile sunt, însă, impozitate și tot investiția în titluri de stat sau acțiuni rămâne mai profitabilă, potrivit observatornews.ro.

Te-ar putea interesa și: Titluri de stat Tezaur 2024. Noua ediție începe luni, 12 august | Ce dobânzi oferă statul

foto: titluri de stat/cum să strângi bani

Cea mai avantajoasă metodă de a strânge bani

În România, mai mult de 5 bănci au dobânzi peste rata inflației. În ceea ce proivește randamentele, acestea sunt între 5.7% și 7% și concurează cu dobânzile titlurilor de stat Tezaur și Fidelis.

„Inflaţia scăzând şi dobânzile la depozite rămânând relativ constante au devenit real pozitive şi dobânda băncii centrale este real pozitivă”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

La un calcul matematic, dacă depui 15.000 de lei într-un depozit bancar timp de un an, câștigul poate fi între 770 de lei și 950 de lei, depinzând,totuși, de banca pe care o alegi.

Dacă investești aceeași sumă în titlurile de stat Fidelis cu un randament de 6,8%, îți va aduce un profit de cel puțin 1.000 de lei, iar câștigul nu este impozitat cu 10%.

„Trebuia să-ţi dai seama dacă respectiva companie are şanse ca în viitor să obţină profituri din ce în ce mai mari care să suţină o creştere a preţului acţiunii ei.

Statul român are companii în energie spre exemplu marile companii, care sunt listate la bursă, avem şi bănci listate la bursă. Acestea au obţinut în ultimii ani performanţe foarte bune”, spune Bogdan Glăvan, analist economic.

Pentru a ne proteja banii, dar și pentru a-i înmulți, economiștii recomandă investițiile diverse.

„Un portofoliu si de euro si de dolari si de lei. Diversificat, adica si instrumente purtatoare de dobanda, dar si actiuni pt ca acelea asigura randament mare.

Dacă luăm orice interval de 20 de ani bursa a dat mereu randament pozitiv pe acest interval, pe orice interval. Însă dacă acea sumă ar fi fost pusă în obligaţiuni ar fi fost perioade în care pierdeam şi jumătate din bani”, mai spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

De asemenea, se poate investi și în imobiliare, unde randamentul pentru o locuință depășește 15% în primele 12 luni. Contează foarte mult, totuși, zona în care ai imobilul.

Te-ar putea interesa și: Traian Băsescu, politicianul cu cele mai mari investiții în titluri de stat. Ce scrie în declarația de avere din iunie 2024