După ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a tăiat dobânda cheie cu 0,5%, oficialii au semnalat totodată că pot urma și alte reduceri, la viitoarele ședințe, informează Reuters.
„Comitetul a câştigat o mai mare încredere că inflaţia se îndreaptă în mod sustenabil spre 2% şi a apreciat că riscurile în îndeplinirea obiectivelor referitoare la forţa de muncă şi inflaţie sunt aproximativ în echilibru”, se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară.
Oficialii Fed au transmis că până la finalul acestui an se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii cu o jumătate de punct procentual, o nouă reducere de un punct procentual în 2025, şi încă o jumătate de punct procentual în 2026, când dobânda ar urma să se situeze la un interval cuprins între 2,75% şi 3%.
Indicele dolarului a scăzut cu 0,46%, la 100,45, cel mai redus nivel din iulie 2023. Euro a câştigat 0,46% până la 1,1164 dolari pe unitate. Dolarul a scăzut cu 0,86% la 141,17 yeni japonezi pe unitate.
Rata şomajului ar urma să ajungă la 4,4% la finalul anului şi să se menţină la acest nivel şi în 2025.
Potrivit datelor publicate recent de Departamentul american al Comerţului, inflaţia a înregistrat luna trecută o scădere peste aşteptări în SUA.
Departamentul Muncii a informat că rata şomajului a scăzut, de la 4,3% în luna iulie, până la 4,2% în luna august.
Rezerva Federală a SUA utilizează datele privind şomajul şi cele privind inflaţia pentru a decide dacă economia încetineşte şi este gata pentru o reducere a dobânzii de politică monetară.
În afara reducerilor de urgență ale dobânzilor din perioada Covid, ultima dată când FOMC a redus dobânda cheie cu jumătate de punct a fost în 2008, în timpul crizei financiare globale.
Dobânda stabilește costurile de împrumut pe termen scurt pentru bănci și se răspândește în mai multe produse de consum, cum ar fi creditele ipotecare, împrumuturile auto și cardurile de credit.
Decizia de a reduce dobânda cheie a venit ”în lumina progresului în ceea ce privește inflația și echilibrul riscurilor”.
Vezi și: Sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Banca Centrală Europeană a redus iar dobânda-cheie