Conform Fundației Taxe (Tax Foundation), în 2022, angajații europeni cu un salariu mediu au contribuit cu aproximativ o treime din veniturile lor către taxe. Diferențele sunt însă notabile pe continent, cu o povară fiscală mai mare în țările dezvoltate și din Europa de Vest.
Citește și Românii ar putea plăti impozite în funcție de venituri. Planurile Guvernului pentru 2024
Danemarca se distinge cu o rată a impozitului pe venit de 55.9%, urmată îndeaproape de Austria (55%), Portugalia (53%), Suedia (52.3%) și Belgia (50%) – toate aceste țări având unele dintre cele mai ridicate cote de impozitare personală.
La polul opus, România, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Macedonia de Nord prezintă cele mai scăzute rate ale impozitului pe venit, stabilite la 10%.
Contrar așteptărilor, nu toți cetățenii sunt nemulțumiți de taxele mari, exemplu fiind Danemarca, unde impozitele pot atinge un nivel impresionant de 55.9%.
Mulți danezi văd plata taxelor ca pe o investiție în viitorul colectiv al țării și al societății, sau ca pe achiziționarea unei anumite calități a vieții.
De altfel, este de remarcat faptul că Danemarca a fost clasificată ca a doua cea mai fericită țară din lume pentru al patrulea an consecutiv, conform Raportului Mondial al Fericirii din 2023, conform Euronews.com.
Aceasta asigură tuturor segmentelor societății, indiferent de gen, statut socio-politic sau economic, accesul la aceleași oportunități, reducând semnificativ poverile economice și sociale.
Educația, în special cea superioară, este gratuită în Danemarca, studenții primind de asemenea o bursă din partea guvernului danez.
Această susținere continuă și în mediul de lucru, cu părinții având dreptul la 52 de săptămâni de concediu parental, din care 32 sunt plătite de stat.
Modelul danez de piață a muncii, denumit modelul flexisecurității, oferă flexibilitate angajatorilor și securitate angajaților, punând accent și pe participarea activă în muncă.
Pentru Austria, cu un nivel al taxelor de 55%, sistemul de asigurări sociale este extrem de apreciat.
Acesta cuprinde asigurările de sănătate, pensii și accidente de muncă obligatorii, acoperind și concediul de maternitate și șomajul.
Citește și Impozit 2024. Cum poți plăti online taxele și impozitele din România
În Belgia, persoanele fără copii suportă cea mai mare povară fiscală, în timp ce cuplurile căsătorite cu copii beneficiază de o ușurare fiscală. Totuși, în Belgia, contribuabilii pot vedea cum până la 65% din salariul lor este dedus în taxe și contribuții sociale.