Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a dat un interviu pentru Ziarul Financiar în care a vorbit despre suprataxarea veniturilor din energie, despre acuzațiile legate de faptul că firma pe care o conduce ar fi ajuns la o înțelegere secretă pentru a nu plăti acești bani.
La finalul anului 2022, guvernanții au anunțat că vor să supraimpoziteze profitul companiilor din domeniul energetic, acestea urmând să fie taxate în plus pentru diferența dintre profitul din acel an față de profitul mediu al anilor 2018-2021. După doi ani, Christina Verchere a comentat această lege și a explicat că momentul în care a fost anunțată a fost cel mai tensionat moment de când s-a aflat la conducerea OMV România.
Aceasta a explicat faptul că, în forma inițială a ordonanței, Petrom nu ar fi trebuit să plătească această nouă taxă. Ea consideră că această situația a fost o surpriză chiar și pentru cei care au redactat ordonanța de urgență, funcționarii din Ministerul Finanțelor, și că, din această cauză compania ei și-a atras criticile publicului.
„Suprataxa a fost impusă pentru a taxa încasările suplimentare ale producătorilor de energie, din creşterea preţurilor. Stupefacţia a fost când, în decembrie, Petrom a anunţat pe bursă, ca o informaţie relevantă pentru investitori, că nu trebuie să plătească această suprataxă, pentru că nu se încadrează în prevederile ordonanţei guvernului, ceea ce pare să fi fost o surpriză şi pentru cei de la Ministerul Finanţelor care au scris şi promovat ordonanţa. A fost o săptămână horror, toată lumea era împotriva noastră, toţi se uitau urât la noi, şi noi nu am făcut decât să constatăm ce scrie în ordonanţa pe care o dăduse guvernul”, a explicat Christina Verchere.
Dată fiind situația în care s-a aflat OMV Petrom în acea perioadă, Christina Verchere explică faptul că a fost greu să-i convingă pe critici că nu a fost vorba despre o conspirație sau despre o înțelegere secretă pentru ca firma pe care o conduce să nu plătească taxele datorate statului român.
„Pentru mine nu a fost nicio conspiraţie la nivel înalt ca Petrom să nu plătească, ci pur şi simplu, cei de la Finanţe nu şi-au dat seama de toate implicaţiile ordonanţei“, a adăugat Daniel Anghel, şeful Departamentului Taxe la PwC, pe lângă cele spuse de către Christina Verchere.
În ciuda problemelor pe care crizele din ultimii ani le-au adus, rezultatele OMV Petrom au fost bune. Mai exact, 2022 a fost cel mai bun al companiei conduse de Christina Verchere, obținând venituri de 12 miliarde de euro. 2 miliarde au reprezentat profitul firmei, iar 6 miliarde au fost alocați investițiilor.
Din momentul în care Christina Verchere a venit la conducerea OMV Petrom, grupul a oferit acționarilor dividende de aproape 3 miliarde de euro, aproximativ 15 miliarde de lei. În plus, după cum explică Bloomberg, randamentul acțiunilor a fost de 275%, în acest calcul fiind incluse evoluția acțiunilor și profiturile reinvestite.