În contextul crizei energetice actuale, cu pene de curent frecvente și dependență de importuri la prețuri exorbitante, atenția se îndreaptă și asupra salariilor impresionante ale directorilor din principalele companii energetice de stat din România, potrivit playtech.ro.
Te-ar putea interesa și: Muncitori din afara UE pentru lucrările de termoficare în București. Ce salarii babane se oferă
foto: Cine beneficiază de cele mai mari salarii din România
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, deținut majoritar de stat prin Ministerul Energiei. Ei nu sunt renumiți doar pentru producția de energie, ci și pentru salariile babane pe care le au angajații.
Karoly Borbely, șeful Directoratului, câștigă peste 72.000 de lei pe lună. În 2023, Borbely a primit 44.000 de lei net pentru funcția din Consiliul de Supraveghere și 72.000 de lei net ca director general al Hidroelectrica.
Situația nu stă deloc rău nici în ceea ce îi privește pe membrii Consiliului de Supraveghere. Aceștia primesc indemnizații fixe lunare de 13.350 de lei, plus componente variabile legate de performanțele companiei.
Merită menționat că Hidroelectrica se confruntă cu probleme serioase la nivel energetic, iar remunerațiile atât de generoase nu se află în concordanță cu serviciile oferite.
Statul român deține 82% din acțiuni prin Ministerul Energiei, în ceea ce privește Nuclearelectrica.
Rămânând la capitolul „venituri”, Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a câștigat în medie 76.000 de lei pe lună în 2023. În cele 11 luni de la numirea sa, directorul a încasat un total de 840.965 de lei.
Situația nu este diferită nici în cazul lui Teodor Minodor Chirică, președintele Consiliului de Administrație, care a câștigat o medie lunară de 16.700 de lei în aceeași perioadă.
Este vizibilă diferența majoră între salariile enorme pe care aceștia le încasează și investițiile în infrastructură, fapt care afectează securitatea energetică și costurile pentru consumatori.
La Transelectrica, Ștefăniță Munteanu, directorul pe perioadă limitată, a câștigat în medie 60.000 de lei pe lună în 2023, încasând un total de 427.595 de lei pentru cele șapte luni de activitate.
Un membru „simplu” al Consiliului de Supraveghere a câștigat în medie 10.500 de lei pe lună.
Ce mai rămâne de spus? Salariile acestori directori și membri de Consilii nu sunt corelate cu performanțele, nici cu eficiența acestor companii. Problemel grave cu care se confruntă par să fie trecute cu vederea, în timp ce cei mai mari în funcții sau chiar „membrii simpli” încasează mii de lei în buzunare.
Te-ar putea interesa și: Orașul lăudat din România de care tinerii fug. Salariile nu mai fac față prețurilor exagerate