- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt românii care primesc două salarii în plus. Anunț oficial de la Guvern

27 Feb, 20:47 • Cornel Ghimeșan
Ligia Deca, ministrul educației, a anunţat, la prezentarea legilor educaţiei naţionale, că salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Aceasta a menţionat că profesorii vor primi o primă în cuantum de două salarii, la pensionare.
Cine sunt românii care primesc două salarii în plus. Anunț oficial de la Guvern

Cine sunt românii care primesc două salarii în plus. Ligia Deca a anunțat că grila de salarizarea a profesorilor va fi una progresivă, bazată pe venitul mediu brut, prevedere inclusă în Legea Educației.

„Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat. De asemenea, prețuim cadrele didactice care se pensionează”, a declarat Ligia Deca, conform Agerpres.

Citeşte şi: Marius Budăi, primele declarații legate de legea pensiilor. „Probabil în câteva săptămâni vor avea proiectul gata şi aprobat în Parlament”. Raportul Băncii Mondiale

Ligia Deca a anunțat că salariul brut al profesorilor va fi de 6.789 de lei şi a ținut să precizeze că profesorii care vor ieși la pensie vor beneficia de o primă echivalentă cu două salarii. „Se acordă o primă în cuantum de două salarii de bază cadrelor didactice, la data încetării de drept a contractului individual de muncă”, a spus Ligia Deca, adăugând că se va asigura un nivel mai bun nivel de mentorat didactic pentru debutanţi şi stagiari.

Caine sunt românii care primesc două salarii în plus

Salariul de bază, brut, al unui profesor ar fi putut depăși 5.500 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2022, în funcție de vechimea în muncă și gradul didactic al acestuia, dacă Guvernul ar fi aprobat creșterea salariilor cadrelor didactice, care s-a aflat în discuții în cadrul Executivului, dar care în final a fost prorogată în cea mai mare parte. Creșterea acordată a fost de 4,5%, dar ar fi fost necesară o creștere cu 16%, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, dar care a fost amânată succesiv de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă. Salariile ar trebui să ajungă astfel la cele din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017. La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

Citeşte şi: ANAF a pus ochii pe anumiți români care beneficiază de venituri lunare record. Instituția vrea să aducă bani către stat din toate părțile. Curierii, obligați să raporteze vânzările online

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult