Cine sunt românii cu salarii care acoperă inflaţia. Conform INS, salariul mediu net pe economie a urcat în decembrie 2022 la 4.398 de lei, cu 13,4% mai mult decât în decembrie 2021. În acelaşi timp, rata anuală a inflației înregistrată în România în decembrie 2022 a fost de 16,4%, astfel că românii au, de fapt, un câștig salarial negativ, de 3%, scrie CursdeGuvernare.
Printre cei mai afectați angajați se numără cei din administrația publică, în special cei din sănătate, a căror câștiguri salariale reale au fost de -14.4% în 2022 și cei din învățământ, cu (-11,6%. De asemenea, salariații din industria extractivă, cu excepția celor care activează în minele de cărbune, au avut parte de scăderi semnificative ale puterii de cumpărare a salariului.
În schimb, cinci ramuri cele 24 de ale industriei prelucrătoare au reușit să țină pasul cu inflația. Se remarcă angajații din industria alimentară, cu un câștig salarial real de 21,5% în decembrie, dar şi cei are se ocupă de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor au încheiat anul pe plus. Pe primul loc în topul angajaților care s-au bucurat de cele mai mari creșteri ale salariilor reale se află IT-iștii, cu 26,8%.
Evoluția salariilor a fost atent monitorizată în ultimele luni, specialiștii Băncii Naționale a României (BNR) urmărind în ce măsură risca aceasta să se transforme într-o sursă suplimentară de inflație, odată ce patronatele ar fi cedat presiunii angajaților și ar fi majorat veniturile pentru a atenua impactul creșterilor de prețuri. „Unii membri ai Consiliului au apreciat că, într-un asemenea context, ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu și prevenirea declanșării unei creșteri autoîntreținute a nivelului general al prețurilor de consum – eventual printr-o spirală salarii-prețuri –, reclamă o nouă creștere a ratei dobânzii-cheie, mai ales în condițiile în care piața muncii tinde să se tensioneze”, se arată în minuta ședinței conducerii BNR din iulie. Cum câștigul salarial real s-a menținut negativ, preocuparea a dispărut ulterior, în ciuda tensiunilor încă vizibile la nivelul pieței muncii.