- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cine va primi 15.500 de lei de la stat? Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești dacă te angajezi

22 Jul, 11:17 • Bugiu ⁠Ana Maria
Statul oferă prime în bani românilor care fac eforturi și își găsesc un loc de muncă în țară. Aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții. Care sunt acestea?
Cine va primi 15.500 de lei de la stat? Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești dacă te angajezi

Statul anunță că oferă prime în bani românilor care își doresc să muncească și își găsesc un loc de muncă în țară. Aceștia pot primi de la stat până la 15.500 de lei, dacă îndeplinesc anumite condiții.

Cei care își schimbă domiciliul pentru a se angaja și stau cel puțin 12 luni vor primi bani de la stat, iar sumele pot ajunge până la 15.500 de lei.

Te-ar putea interesa și: Prețurile alimentelor de la Electric Castle i-au făcut pe mulți să renunțe la mâncare. Cât costă o porție de mici și o ciorbă de burtă

foto: românii care primesc bani de la stat dacă se angajează

Cine sunt românii care primesc până la 15.500 de lei de la stat dacă își găsesc un loc de muncă?

Prima de încadrare și prima de instalare, denumite de Legea 76/2002 prime de mobilitate, pot fi primite de cei care au domiciliul sau reședința sau își stabilesc noul domiciliu în zonele prevăzute în Planul național de mobilitate, care se regăsește în HG 903/2016.

Persoanele care sunt înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit normelor în vigoare, într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 15 km unde au domiciliul sau reședința, pot primi acești bani, numiți prima de încadrare, neimpozabilă, care se va acorda pe o perioadă de 12 luni.

Valoarea primei se calculează la 0,5 lei/km, fără să depășească 55 de lei/zi, acesta fiind proporțional cu numărul de zile în care aceste perdoane își desfășoară activitatea la serviciul unde își realizează încadrarea în muncă.

Sumele care vor atinge 15.500 de lei vor fi trimise în două tranșe. Cât despre prima de instalare, aceasta asigură cheltuielile pentru locuire din noul domiciliu sau noua reședință, respectiv pentru reîntregirea familiei.

Aceasta se acordă persoanelor care sunt înregistrate ca șomeri și se încadrează în muncă, potrivit normelor în vigoare, într-o altă localitate care se află la o distanță mai mare de 50 km față de zona în care au domiciliul sau reședința, iar, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau reședința și se stabilesc în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de instalare poate fi de:

  • 12.500 de lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri și care se ăncadrează în muncă, potrivit normelor în vigoare, iar, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau reședința și se stabilesc
  • 15.500 de lei pentru persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei. În cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.

Te-ar putea interesa și: Oferte de nerefuzat la Lidl în săptămâna 22-28 iulie. Care sunt produsele pe care le vei găsi în stoc limitat