- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cine va primi 718 lei de la stat? Banii vor intra până la 26 iulie

23 Jul, 11:16 • Bugiu ⁠Ana Maria
Din acest an, se va acorda suma de 718 lei lunar pentru o categorie de vârstă. Care sunt persoanele eligibile pentru a primi banii.
Cine va primi 718 lei de la stat? Banii vor intra până la 26 iulie

Valoriile alocațiilor lunare s-au majorat în ultimii ani, urmând ca, potrivit, legislației în vigoare, o categorie de vârstă să primească 718 lei lunar, potrivit capital.ro.

În 2024, alocațiile pentru copii se plătesc lunar prin poștă sau transfer bancar, administrate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Ziua de plată a alocațiilor este 8 ale lunii.

Te-ar putea interesa și: A bubuit prețul energiei în Sud-Estul Europei. Care sunt țările cu evoluția explozivă a taxelor

foto: bani

Cine va beneficia de acești bani

Plata alocațiilor se face conform noului calendar de plăți, adoptat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.  Copiii sub vârsta de 2 ani beneficiază de o alocație lunară de 718 lei pe lună, banii fiind esențiali pentru creșterea și educarea acestora.

Copiii între 2 și 18 ani au o alocație de 291 lei pe lună. Tinerii care au peste 18 nai vor continua să primească alocațiile de la stat, doar dacă vor fi în continuare elevi în învățământul liceal sau profesional. De asemenea, tinerii cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar pot primi alocație până la vârsta de 26 de ani.

Pentru a obține alocația de stat, este necesară completarea și semnarea unei cereri de către reprezentantul legal al copilului.

Actele necesare:

  • cererea
  • originalul și copia certificatului de naștere al copilului
  • actul de identitate al reprezentantului legal (părinte, tutore etc.)
  • documente justificative, care atestă situația juridică a copilului față de reprezentantul legal

Aceste informații au fost comunicate de Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba.

Cererile pentru acordarea alocației de stat și documentele justificative trebuie depuse la primăria comunei, orașului sau municipiului în care reprezentanții legali ai copiilor au domiciliul sau reședința.

Calendarul plăților pentru alocație 2024

August 2024: Alocația se virează începând cu 8 august (marți).

Septembrie 2024: Alocația se virează începând cu 8 septembrie (vineri).

Octombrie 2024: Alocația se virează începând cu 9 octombrie (luni), deoarece prima zi lucrătoare este pe 8 octombrie (duminică).

Noiembrie 2024: Alocația se virează începând cu 8 noiembrie (miercuri).

Modificări importante în ceea ce privește alocațiile de stat

Un proiect de lege prevede noi reguli în ceea ce privește alocațiile de stat. Potrivit proiectului, dreptul la alocația de stat se stabilește începând cu data nașterii copilului. Plata se va face proporțional, începând cu luna următoare depunerii cererii.

„Ținând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua nașterii copilului”, a spus deputatul PSD Vasilică Toma.

Te-ar putea interesa și: Investiții de 60 de milioane de euro. Care este orașul în care se va construi o nouă fabrică de piese auto