Marcel şi Ciolacu au pus cap la cap soluţiile sugerate de specialiştii din cele două partide pe care le conduc şi se pare că ar fi ajuns la o concluzie, urmând ca pentru a forţa gigantul OMV Petrom să plătească în România taxa de solidaritate Guvernul să apeleze la modificarea OUG-ului prin care aceasta este reglementată.
Coaliţia de guvernare ar prefera să facă acest lucru trecând ordonanţa prin Parlament, dar dacă nu este destul timp, atunci va recurge la un nou OUG prin care să modifice anterioarea prevedere.
Modificările vin în plus față de prevederile din Regulamentul European, care au fost transpuse în OUG. Amendamentele, spus surse din coaliție, vor face imposibil ca OMV Petrom să ocolească plata taxei de solidaritate
În cazul în care calea parlamentară ar fi prea de durată, modificările vor fi făcute tot prin OUG. Liderii coaliției ar prefera să fie făcute prin Parlament tocmai pentru a da greutate mutării.
Articolul care ar urma să fie modificat:
Art. 2, pct. 17 „societăți din Uniune și sedii permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului.
OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri.
Citeşte şi: Scad ratele? IRCC crește, ROBOR la minim. Când vor reveni la normal?