- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Clasa de mijloc a României urcă la 61% din populație. Venitul mediu anual a ajuns la 31% din media UE

06 Nov, 12:11 • Bruma Loredana
O analiză realizată de Ella Kállai, economist șef Alpha Bank România, arată că în țara noastră clasa de mijloc a crescut cu 10% de la aderarea la UE, având o pondere de 61% din populația țării la nivelul anului 2023.
Clasa de mijloc a României urcă la 61% din populație. Venitul mediu anual a ajuns la 31% din media UE

Clasa de mijloc a României a crescut cu 10 puncte procentuale de la aderarea la UE, având o pondere de 61% din populația țării la nivelul anului 2023. În ciuda creșterii, dimensiunea clasei de mijloc a rămas a doua cea mai redusă din regiune după Bulgaria, arată într-o analiză realizată de Ella Kállai, economist șef Alpha Bank România.

Numărul românilor cu un venit mediu anual a crescut

”În România, ponderea populației care aparține clasei de mijloc s-a extins la 61% în 2023 de la 51% în 2007. Creșterea cu 10pp a fost cea mai amplă extindere din regiune datorându-se atât reducerii ponderii clasei cu venituri mari de la 14% în 2007 la 8% în 2023 precum și reducerii ponderii clasei cu venituri mici de la 35% în 2007 la 31% în 2023”, se arată în analiza citată de cursdevuvernare.ro. 

Notă: Clasa de mijloc include acea parte a populației a cărei venit disponibil anual este cuprins între 75% și 200% din venitul disponibil median anual. Dimensiunea acestui segment crește dacă dimensiunea clasei cu venituri disponibile anuale mici (sub 75% din venitul disponibil median anual) și/sau a clasei cu venituri disponibile anuale mari (peste 200% din venitul disponibil median anual) scade, cu alte cuvinte dacă inegalitatea de venituri scade.

Venitul median semnifică faptul că jumătate dintre cetățeni se situează deasupra acestui indicator de referință iar jumătate sub el. Veniturile din această analiză sunt exprimate în euro, în prețuri curente.

În Ungaria, clasa de mijloc s-a contractat la 65% în 2023 de la 70% în 2007. Clasa de mijloc este cea mai extinsă (72%) în Cehia, urmată de Polonia, unde a crescut la 67% de la 60% în 2007.

”Comparativ cu țările membre UE mai vechi, precum Grecia și Italia, clasa de mijloc din regiune tinde să fie mai extinsă și inegalitatea de venituri mai redusă”, semnalează Kállai.

Citește și Țăranii nu vor mai avea voie să vândă fructe, legume sau lactate la poartă. Ordin ANSVSA

Venitul disponibil mediu anual al României a ajuns la 31% din media UE

Economista semnalează că țările din regiune au avut o creștere excepțională a veniturilor disponibile ale populației după aderarea la Uniunea Europeană. În 2023 față de 2007, venitul disponibil mediu anual (exprimat în euro în prețuri curente) a crescut de 4,8 ori în Bulgaria, 3,7 ori în România, 2,7 ori în Polonia, 2,5 ori în Cehia și de 1,9 ori în Ungaria, depășind creșterea de 1,6 ori din UE.

Venitul disponibil mediu anual al țărilor din regiune în 2023 a ajuns la 43% din media UE (10 mii euro față de 23 mii euro), după ce în 2007 a fost doar o pătrime (3,7 mii euro față de 14,7 mii euro). Venitul disponibil mediu al României în 2023 a fost 31% din media UE (7,1 mii euro față de 23 mii euro), în timp ce în 2007 a fost doar 13% (1,9 mii euro față de 14,7 mii euro).

”În aceeași perioadă, în regiune, doar în România și Polonia creșterea venitului disponibil median (al jumătății de populație mai puțin avute) a fost mai rapidă decât creșterea venitului disponibil mediu, fiind un indiciu al reducerii inegalității de venituri”, se mai arată în analiza citată.

Anul trecut, venitul disponibil median anual a fost cu 8% mai mic decât venitul disponibil mediu anual, România clasându-se după Slovacia (cu decalaj de 1%), Belgia și Slovenia (cu decalaj de 7%)

Cum a scăzut inegalitatea veniturilor din România: ponderea săracilor a crescut, dar ponderea bogaților a scăzut mai mult

Citește și Cel mai profitabil sector de locuri de muncă din România s-a prăbușit! Ce se întâmplă cu piața muncii

Distribuția veniturilor populației din 2007 și 2023 arată că:

  • veniturile cele mai ridicate s-au restrâns
  • raportul dintre veniturile cincimii populației celei mai bogate și veniturile cincimii celei mai sărace a scăzut.

Ponderea veniturilor procentului populației cu cele mai mari venituri s-a înjumătățit (de la 6% în 2007 la 3% în 2023).

În 2007, în total venituri, 5,4% reprezenta ponderea veniturilor cincimii din populația cu cele mai mici venituri și 44% ponderea veniturilor cincimii din populație cu cele mai mari venituri, de unde se deduce că veniturile cincimii populației cu cele mai mari venituri au fost de 8,2 ori mai mari decât veniturile cincimii populației cu cele mai mici venituri.

În 2023, ponderea veniturilor cincimii populației cu veniturile cele mai mici a crescut marginal (6,4%), dar ponderea veniturilor cincimii populației cu cele mai mari venituri a scăzut semnificativ la 37,4%.

”Astfel veniturile cincimii populației cu cele mai mari venituri au fost de 5,8 ori mai mari decât veniturile cincimii populației cu veniturile cele mai mici, în scădere față de 2007, peste raportul din Cehia (3,4), țara cu cea mai redusă inegalitate de venituri din regiune și sub raportul din Bulgaria (6,6), țara cu cea mai mare inegalitate de venituri din regiune”, reiese din analiza citată.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...