Coaliția de guvernare a decis ca plafonul pentru un metru cub de lemn să fie de 500 de lei. În următoarele luni, România nu mai poate exporta lemne de foc, atât la nivel european, cât și în afara UE.
Coaliția de guvernare a hotărât, în ședința care a avut loc în prima zi a săptămânii, plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc și interzicerea exportului, potrivit unor surse politice, citate de ziare.com. Sursele citate anterior au transmis că s-a decis în coaliția de guvernare plafonarea prețului pentru metrul cub de lemn de foc de la Romsilva, la 500 de lei.
Mai poți citi și: Ninsorile au revenit în România. Imaginile cu drumurile acoperite de zăpadă au făcut înconjurul mediului online
De altfel, va fi interzis exportul lemnului de foc. Ministerul Mediului a confirmat, încă de la finele săptămânii trecute, că pregătește un act normativ pentru plafonarea prețului lemnului utilizat pentru încălzire. Decizia de plafonare a prețului a fost aprobată de coaliție, după lungi dezbateri și va fi aplicată pentru o perioadă de șase luni. Ministrul Tánczos Barna a oferit mai multe detalii în legătură cu acest subiect.
„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.
Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tánczos Barna.
În același timp cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a românilor. Pe lista principalelor măsuri se numără și limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara Uniunii Europene.
Mai citește și: Meteo octombrie 2022. Administrația Națională de Meteorologie a schimbat radical prognoza. Iată cum va fi vremea în fiecare regiune