- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Codul fiscal se modifică de la 1 ianuarie 2025! Ce firme vor plăti impozit mărit?

22 Oct, 15:35 • Mălureanu Rebecca
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, anumite firme din România, printre care instituțiile de credit și firmele din sectorul petrol și gaze, vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri, potrivit noilor modificări ale Codului Fiscal adoptate de Parlament. 
Codul fiscal se modifică de la 1 ianuarie 2025! Ce firme vor plăti impozit mărit?

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care stabilește un impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru instituţiile de credit şi persoanele juridice ce desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, potrivit Agerpres. Proiectul modifică şi completează în acest sens Codul fiscal.

Impozit mărit din 1 ianuarie 2025 pentru anumite firme

Conform proiectului, instituţiile de credit, persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit, persoane juridice străine, sunt satoare de un impozit aferent pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:

  •  2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
  •  1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.

Ce cuprinde cifra de afaceri?

În conformitate cu actul normativ, cifra de afaceri presupune: venituri din dobânzi, din dividende, din taxe şi comisioane, la fel ca şi câştigurile sau pierderile din derecunoaşterea activelor nefinanciare şi a activelor şi datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, din activele şi datoriile financiare deţinute în vederea tranzacţionării, din activele financiare nedestinate tranzacţionării, evaluate obligatoriu la valoarea justă prin profit sau pierdere, din activele şi datoriile financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, din contabilitatea de acoperire.

Totodată, cifra de afaceri mai cuprinde deosebirile de curs de schimb şi alte venituri din exploatare.

Vezi și: Nicuşor Dan vrea să taxeze toate locurile de parcare: „Într-un an de zile să rezolvăm”

Cum se calculează taxa?

Impozitul pe cifra de afaceri se calculează, se declară şi se achită trimestrial: pentru trimestrele I – III, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata; pentru trimestrul IV, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor.

Acesta se calculează cumulat de la începutul anului fiscal. Taxa pe cifra de afaceri datorat trimestrial se determină ca diferenţă între impozitul pe cifra de afaceri calculat cumulat de la începutul anului fiscal şi impozitul pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioară celei de calcul.

„Persoanele juridice române sau străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri sau prestează servicii pe teritoriul Romaniei desfăşurând activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri”, prevede actul normativ adoptat, care stabileşte o formulă de calcul pentru acest impozit.

Cursul de schimb pentru a stabili echivalentul în euro al cifrei de afaceri este cel accesibil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au consemnat veniturile.

Cifra de afaceri a anului anterior redă diferenţa dintre veniturile totale (VT) şi veniturile care se scad din veniturile totale (Vs).

Modificări la codul fiscal. Anumite firme vor plăti impozit mărit
Modificări la codul fiscal. Anumite firme vor plăti impozit mărit

Impozitul aferent pe cifra de afaceri se calculează, se declară şi se plăteşte trimestrial, astfel: pentru trimestrele I-III, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se realizează plata; pentru trimestrul IV, până la data ăn care se depune declarația ce privește impozitul pe profit.

Taxa specifică pe cifra de afaceri se calculează adunat de la începutul anului fiscal. Acesta este datorat trimestrial şi se determină ca:

„diferenţă între impozitul specific pe cifra de afaceri calculat cumulat de la începutul anului fiscal şi impozitul specific pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioară celei de calcul”.

Condițiile prezente nu se vor aplica contribuabililor care desfăşoară exclusiv activităţi de distribuţie, furnizare, transport de energie electrică şi gaze naturale şi care sunt reglementaţi, licenţiaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru actul normativ.

Citește și:Proiect de lege în Guvern: Se schimbă modul de calcul pentru salariul minim pe economie!