În comparație cu anul 2021, spune Colliers, piața românească de investiții a tranzacționat peste 1,25 miliarde de euro în 2022. Acum doi ani, rezultatul era de 890 de milioane de euro. În acest fel, se declară cel mai bun an din 2007, potrivit raportului anual al companiei, scrie zf.ro.
Vânzarea portofoliului de birouri al CA Immo a avut un impact de accelerare puternic, tranzacția fiind de 377 de milioane de euro. Colliers mai arată că aceasta a urcat pe locul 1 în clasamentul celor mai mari tranzacții de pe piața locală.
„O particularitate a anului, care credem că se va resimiţi pe termen lung, este reprezentată de consolidarea unei cereri ridicate din partea investitorilor locali. Acest lucru demonstrează că economia românească este solidă în general, iar capitalul se acumulează progresiv, pe măsură ce economia se maturizează.
Nu este surprinzător, aşadar, faptul că aportul capitalului local este, de asemenea, la cele mai înalte niveluri din ultimii ani. Pe de altă parte, s-ar putea crede că acest lucru va duce la o lichiditate mai scăzută pe termen lung, deoarece capitalul local tinde să se concentreze pe investiţiile pe termen lung.
Într-o notă de încredere faţă de piaţa locală, cea mai mare parte a tranzacţiilor, de peste 900 de milioane de euro, a avut loc în a doua jumătate a anului, chiar mai aproape de sfârşitul lui 2022, când era clar că ratele dobânzilor la creditele acordate de statele membre se stabiliseră la niveluri mult mai ridicate decât în trecutul recent”, a declarat directorul pentru servicii de investiţii al Colliers, Anca Merdescu.
Te-ar mai putea interesa și: Preţurile locuinţelor din România în 2023. Scenariul începutului de an: „Ne putem aştepta la asta”
Anul trecut, segmentul dominant a fost cel de birouri, în termeni de tranzacții, cu un procent de 63% din totalul volumului de investiții. Cu doar 25% din total, urmează segmentul de retail, care a generat și el o mare din activitate.
„Ne aşteptăm ca mişcările preţurilor şi randamentelor să fie influenţate în viitorul apropiat atât de disponibilitatea, cât şi de costul capitalului. Cu toate acestea, anticipăm că indexarea chiriilor şi lipsa produselor nou livrate vor compensa, în general, orice modificare a ratelor de capitalizare, motiv pentru care estimăm că valorile pe metru pătrat vor rămâne constante pentru clădirile premium”, mai spune Anca Mardescu.
Vânzarea CA Immo, birouri de 165.000 de metri pătrați, către Dedeman, a fost cea mai mare tranzacție din anul trecut. A doua cea mai mare tranzacție a fost Prime Kapital și MAS REI, cu o valoare de 190 de milioane de euro. Pe locul trei se situează achiziția Portland Trust’s Expo Business Park de către S IMMO, pentru suma de 115 milioane de euro.
Mai citește și: TVA-ul crește PIB-ul. Creștere economică aproape de 5%. Diferențe majore față de anul trecut