România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, a anunţat Comisia Europeană, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă şi luând în considerare factorii relevanţi suplimentari pentru convergenţa şi integrarea economică, se arată într-un comunicat publicat, miercuri, de Executivul comunitar.
Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.
Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.
În raport, Comisia Europeană arată că aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE. Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.
Concluzia raportului este că statele-membre pe care le vizează prezintă rezultate eterogene în ceea ce priveşte convergenţa nominală. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro. Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia, şi a cărei legislaţie naţională poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.
Potrivit concluziilor raportului, Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie, întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3), se preconizează că Cehia va îndeplini la rândul său acest criteriu.
De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb.
Niciunul dintre celelalte state-membre nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II), fiind necesară o participare de minimum doi ani la mecanism, fără tensiuni monetare grave, înainte de aderarea la zona euro.
Se schimbă banii până la finalul anului. Țara care trece la EURO definitiv
Autoritățile de la Sofia intenționează să schimbe banii. Ministerul de Finanţe din Bulgaria se aşteaptă ca ţara să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflaţia cerut pentru intrarea în zona euro.
După îndeplinirea acestui obiectiv, Bulgaria intenţionează să solicite oficial Comisiei Europene (CE) şi Băncii Centrale Europene (BCE) pregătirea unui raport extraordinar de convergenţă. Ministerul bulgar de Finanțe a oferit mai multe informații într-un comunicat, potrivit Novinite.
Vicepremierul şi ministrul de Finanţe Ludmila Petkova s-a întâlnit la Luxemburg cu Pierre Gramegna, director general al Mecanismului european de stabilitate (ESM).
În timpul discuţiilor, oficialul ESM şi-a exprimat optimismul și a făcut mai multe declarații.
„Împreună vom deschide calea către intrarea în zona euro”, a spus Pierre Gramegna. Petkova a prezentat o actualizare a pregătirilor tehnice ale Bulgariei pentru adoptarea euro. Totodată, a scos în evidenţă actuala situaţie macroeconomică şi financiară a ţării.
Amintim că Bulgaria are ca obiectiv să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflaţia. Astfel, va deschide calea pentru ca CE şi BCE să pregătească necesarul raport de convergenţă.
Gramegna a atras atenţia asupra măsurilor procedurale şi a angajamentului pentru a furniza sprijin şi expertiză până la aderarea Bulgariei. Totodată, a subliniat importanţa acestui proiect cheie pentru consolidarea Europei.
Mecanismul european de stabilitate, înfiinţat de statele membre ale zonei euro ca răspuns la criza datoriilor din 2012, este o instituţia financiară independentă, notează sursa menționat.
Ministerul de Finanţe a notat că Bulgaria va deveni acţionar al ESM, după adoptarea euro.
Bulgaria şi Croaţia s-au alăturat simultan mecanismului ERM-2 (n.red. anticamera euro) în iulie 2020. Ulterior, Croaţia a reuşit să adere la euro la 1 ianuarie 2023.
Yordanka Chobanova, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria, a menționat că instituția europeană și autoritățile bulgare colaborează pentru a asigura o tranziție fără probleme și de succes la moneda euro.
Chobanova a menționat că următorul pas pentru Bulgaria este să dezvolte un plan de acțiune detaliat. Trebuie să se încheie un acord de finanțare, ceea ce va semnala începutul implementării efective a acestor activități.
Pe 12 aprilie, Comisia Europeană și autoritățile bulgare au semnat un acord de parteneriat. Acesta vizează organizarea de campanii de informare și comunicare privind adoptarea euro.