- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Compania din industria agroalimentară care dă lovitura în România. Investiție-record pentru construirea unei fabrici de procesare a cartofilor prăjiți

03 Oct, 12:09 • Berbecar Ralph
Grup Șerban Holding, un jucător important pe piața agroalimentară din România, a anunțat planuri ambițioase de investiții în valoare de 62,5 milioane de euro pentru următorii patru ani. Aceste investiții vizează în principal construirea unei fabrici moderne de procesare a cartofilor tip french fries în județul Bacău și extinderea capacității de depozitare frigorifică pentru legume.
Compania din industria agroalimentară care dă lovitura în România. Investiție-record pentru construirea unei fabrici de procesare a cartofilor prăjiți

Proiectul cel mai mare și mai ambițios al companiei este legat de fabrica de procesare a cartofilor din localitatea Sascut, județul Bacău, scrie Ziarul Financiar. Acesta a fost depus pe 24 decembrie 2023 prin Programul Național de Investiții InvestAlim și a primit aprobarea pentru finanțare pe 24 septembrie 2024.

Fabrica modernă din România care va produce peste 6 tone de cartofi prăjiți în fiecare zi. La ce sumă se ridică investiția

Investiția totală în această fabrică va ajunge la 47,2 milioane de euro, din care 28,3 milioane vor fi fonduri nerambursabile, provenite de la statul român. În cadrul fabricii, va fi instalată o linie robotizată pentru procesarea cartofilor prăjiți congelați și a fulgilor de cartofi, ceea ce va face din aceasta cea mai mare fabrică din România cu capital românesc.

Citește și: Amendă de 6.500 de lei pentru beneficiarii cardurilor de alimente, în anumite cazuri. Ce trebuie să evite aceștia

Nicolae Șerban, fondator al Grupului Șerban Holding, a spus:

Companiile care se opresc din expansiune mor mai devreme sau mai târziu. Privind spre viitor, următorul obiectiv al GSH în materie de proiecte este dezvoltarea unei industrii slab reprezentate în România: procesarea cartofilor pentru producția de cartofi prăjiți congelați și fulgi de cartofi.

El a subliniat că dezvoltarea acestei industrii, slab reprezentate în România, scate la iveală o oportunitate strategică pentru companie. Fabrica va avea o capacitate de producție de 6 tone pe oră pentru cartofi prăjiți și 1,2 tone pe oră pentru fulgii de cartofi, cu o capacitate anuală totală de 30.000 de tone de cartofi prăjiți și 6.000 de tone de fulgi de cartofi. Produsele vor fi comercializate atât pe piața locală, cât și pe piețele internaționale.

Proiectul va colabora cu fermierii locali

Un alt aspect important al proiectului este colaborarea cu fermierii locali, integrarea acestora în lanțul de aprovizionare prin conceptul Sustainable Social Ecosystem, un model prin care Grup Șerban Holding își propune să atragă și să educe fermierii în vederea susținerii producției locale. Fabrica va utiliza atât cartofi din producția proprie a grupului, cât și din cea realizată de fermierii locali, ceea ce va oferi companiei un control mai mare asupra calității materiei prime și va asigura un standard ridicat al produselor finale.

Care sunt estimările Grup Șerban Holding pentru finalul anului 2024

Grup Șerban Holding estimează că, până la finalul anului 2024, va deveni cel mai important depozitar frigorific din România, cu o capacitate totală de 51.500 de tone. Acest obiectiv ambițios face parte dintr-o strategie mai amplă de extindere și consolidare a poziției pe piața agroalimentară. Irina Șerban, co-fondatoare a Grupului Șerban Holding, a explicat că cele două proiecte majore completează ciclul de producție inițiat de companie în ultimii ani.

Prin cele două proiecte – fabrica de procesare a cartofilor și halele de depozitare și procesare – completăm ciclul inițiat de Grup Șerban Holding în ultimii ani. Aceste investiții, realizate prin proiectul național InvestAlim și cu sprijinul fondurilor europene prin AFIR, închid cercul lanțului nostru de producție: de la recoltare, la procesare, depozitare și livrare. Astfel, obținem un control complet al procesului, asigurând o calitate constantă și o eficiență superioară.” – a menționat Irina Șerban.