Compania Energocom din Republica Moldova va cumpăra gaze de la o companie din România. „Am negociat cu doi furnizori, compania elenă DEPA şi încă un agent economic care a dorit să îşi se păstreze anonimatul. Conform înţelegerilor, nu putem dezvălui mai multe detalii despre preţuri şi volumele licitate, însă putem afirma că societăţile contractate sunt serioase, cu o bună reputaţie pe piaţă, care ne-au oferit costurile aproape de aşteptările pe care le aveam”, a spus Victor Bînzari, citat de zdg.md.
Achiziția a fost realizată în baza formulei prețul de bursă TTF (de referință) + cheltuielile de transportare a gazelor până la hotar. De exemplu, prețul TTF a fost, joi, 8 iunie 2023, de 27 EUR/ MWh (315$/ 1000 metri cubi). La el se vor adăuga cheltuielile de transport. Conform Energocom, cerința obligatorie a fost ca ofertanții să dețină certificat de origine prin care demonstrează că gazul tranzacționat nu este rusesc, la solicitarea operatorului de depozitare a gazului din Ucraina.
Achiziția de gaze a fost realizată din sursele proprii ale SA Energocom. De asemenea, întreprinderea se află în alte negocieri, în vederea pregătirii pentru următorul sezon rece. Potrivit responsabilului, cantitatea achiziționată urmează să fie utilizată pentru consumul curent și „foarte puțin pentru a fi depozitate în Ucraina”. „Nu putem divulga alte detalii, pentru că avem semnate niște contracte cu aceste companii care nu ne permit să divulgăm datele din cauza unor motive financiare și tehnice care cumva ar perturba relația noastră în viitor”, a mai spus Victor Bânzari.
Energocom a publicat în mai datele despre gazele naturale achiziționate în ultimul an din creditul oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și urmare a dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Informațiile au fost desecretizate de Guvern parțial, fără a menționa denumirile companiilor.
Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România doreşte să aprovizioneze în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România, după ce a fost aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu ţara vecină.