- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cresc preţurile la gaze naturale în Europa. Cât valorează un Megawatt-oră

08 Aug, 22:48 • Preda Silvia
Gazele naturale s-au scumpit pe piața din Europa. Au crescut, joi, la cel mai ridicat nivel începând din decembrie.
Cresc preţurile la gaze naturale în Europa. Cât valorează un Megawatt-oră

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut, joi, la cel mai ridicat nivel începând din decembrie 2023, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat joi la prânz cu 1,4%, la 38,99 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).

De la începutul lunii aprilie, preţurile au urcat cu aproximativ 40%.

Citește și: România va avea 90% grad de umplere a depozitelor de gaze până la finalul verii. „Suntem în grafic. Nu o să fie probleme”

Gazele naturale s-au scumpit pe piața din Europa

gaze
gaze

Preţurile europene la gaze naturale cresc pe fondul temerilor privind posibilele perturbări pentru combustibilul rusesc care tranzitează Ucraina.

Ruta de tranzit a gazelor prin Ucraina permite Rusiei să exporte gaze către Europa. Acordul de tranzit urmează să expire la sfârşitul anului, iar Kievul a declarat anterior că nu intenţionează să îl reînnoiască sau să îl prelungească.

Pentru moment, Gazprom a declarat că va continua joi să transporte gaze prin Ucraina, iar operatorul ucrainean de tranzit al gazelor a declarat, de asemenea, că operaţiunile continuă în mod normal.

Joi, 8 august 2024, este a treia zi de creştere a cotaţiilor.

România va avea 90% grad de umplere a depozitelor de gaze până la finalul verii

România va ajunge la 90% grad de umplere al depozitelor de gaze până la sfârşitul sezonului de vară, iar acesta va ajuta la pregătirea pentru iarnă, a explicat, recent, într-o conferinţă de presă, Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

Aţi văzut că deja la sfârşitul lui iunie am depozitat mai multe gaze decât anul trecut. Asta doar noi, OMV Petrom.

Deci România va fi la un nivel de 90% grad de umplere până la sfârşitul sezonului de vară, ceea ce ne ajută foarte mult să ne pregătim pentru iarnă.

Ştim că iernile acum nu mai sunt aşa de friguroase. Tendinţa este ca iernile să fie mai blânde, dar sigur vor fi şi zile cu consum de vârf, când vom avea un consum foarte mare, dar nu în totalul sezonului de iarnă.

În orice caz, nu anticipăm niciun fel de risc cu privire la partea de acoperire a cererii sau de aprovizionare, nici în România, nici în regiune”, a spus Franck Neel.

Vezi și: Câți bani face Transgaz din livrarea gazelor în 2024-2025? Decizia luată de ANRE