Un român scoate din buzunare în jur de patru lei pentru o sticlă de apă de doi litri. În unele magazine, însă, oamenii sunt nevoiți să plătească și cinci lei pentru a se putea hidrata.
Românii plătesc între patru și cinci lei pentru apa îmbuteliată de doi litri, un preț mult mai mare decât în alte țări din Europa, potrivit unor date centralizate de zf.ro din Monitorul Prețurilor. În București, o sticlă de 2 litri este între 3,45 de lei și 4,68 de lei.
Statistica a luat în considerare trei branduri foarte cunoscute, Borsec, Aqua Carpatica și Dorna. În funcție de magazinul sau retailerul care o vinde, prețul poate să varieze
Spre exemplu în Mega Image, o sticlă de Aqua Carpatica ajunge la 4,79 de lei. La acest preț se adaugă și taxa de garanție pentru PET de 50 de bani. Un bucureștean cheltuie pe lună, dacă bea mai mult de doi litri pe zi, între 300 și 500 de lei.
„Preţul apei minerale din retailul românesc a crescut accelerat în ultimii ani. Cred că acum plătesc de două ori sau chiar mai bine pentru aceeaşi sticlă de apă. Mai mult decât atât, în România, supranumită nu de puţine ori „Patria apelor minerale”, preţul e mai mare decât aproape peste tot în Europa”, spune o româncă, potrivit sursei.
Potrivit datelor, în anul 2021 o sticlă Borsec, Aqua Carpatica sau Dorna se încadra între 2 lei și 2,85 de lei, în București. De atunci și până azi, prețurile s-au dublat.
Între timp, autoritățile încurajează românii să bea de la robinet.
„Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unităţile administrativ-teritoriale şi furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri: creşterea gradului de conştientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă, lansarea de campanii de informare a cetăţenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizate prin reţeaua de distribuţie prin furnizorii de apă, în colaborare cu direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cu unităţile administrativ-teritoriale, încurajarea furnizării apei potabile în administraţii şi clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la reţeaua publică de aprovizionare cu apă și furnizarea gratuită a apei potabile prin reţeaua de distribuţie pentru consumatorii din restaurant, cantine şi servicii de catering”, prevede legea.
Waterdrop a realizat o analiză prin care se arată faptul că o jumătate dintre români sunt de părere că apa de la robinet nu este o sursă bună de hidratare și se tem să o consume.
Te-ar putea interesa și: Românii pot avea BMW-uri la prețuri de nimic! Oferta Ministerului Justiției te pune pe gânduri