- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Crește salariul minim pe economie! Cât vor căștiga românii din ianuarie 2025?

10 Oct, 15:05 • Mălureanu Rebecca
Începând cu 1 ianuarie 2025, românii vor beneficia de creșteri la salariul minim pe economie, reușind să se bucure de un venit cu 10,8% mai mare decât este în prezent. Totodată, și alocațiile copiilor vor crește cu 10,4%. Proiectul a trecut deja de Senat și urmează să ajungă la Camera Deputaților.
Crește salariul minim pe economie! Cât vor căștiga românii din ianuarie 2025?

De anul viitor din ianuarie, salariile angajaților și alocațiile copiilor vor crește. Salariul minim va atinge o valoare brută de 4.100 de lei, cu 10,8% mai mare decât este în prezent, iar alocațiile vor urca cu un procent de 10,4%, specifică un nou proiect care a trecut deja prin Senat și urmează să ajungă la Camera Deputaților.

Majorarea salariului minim pe economie, motiv de bucurie

Angajații se vor putea bucura și ei de bani în plus din 2025!  Salariul minim va crește la cel puţin 4.100 de lei brut, însemnând aproximativ 2.450 lei net, faţă de 2.363 lei net cât este în prezent. Este vorba așadar de actul normativ care a fost aprobat în ceea ce privește salariul minim european, o directivă a Uniunii pe care trebuie să o pună și România în practică.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu susține că veniturile salariale vor fi actualizate anual în funcţie de puterea de cumpărare şi nivelul general al salariilor.

”Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional”, a transmis ministrul Muncii.

În România sunt 1,8 milioane de angajați care trăiesc cu minimul pe economie. Proiectul pentru introducerea salariului minim european vine și cu alte măsuri. Inspecția muncii va efectua controale mai dese, iar pentru cei care nu vor respecta acordarea minimului brut garantat, se vor face sancționări cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.

Poate te interesează și: Alocațiile cresc, din 2025! Noua sumă pe care o vor primi copiii peste câteva luni

Crește salariu minim pe economie
Crește salariu minim pe economie

Alocațiile copiilor vor crește și ele!

Alocațiile se vor majora cu un procent de 10,4% ceea ce rezultă că, pentru copiii care au peste 2 ani, acestea vor urca de la 292 la 322 de lei de anul viitor, iar alocațiilor copiilor cu handicap de până în 18 ani va crește de la 719 lei la 793 de lei.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Ai mai putea citi și: Salariul minim, pe hârtie! Promisiuni de majorare, dar angajații rămân în urmă!