- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Creștere semnificativă a resurselor valutare ale României!

01 Oct, 18:42 • Mălureanu Rebecca
Rezervele valutare ale României au crescut semnificativ la finalul lunii septembrie. S-a atins pragul de 65,778 miliarde euro, consolidând stabilitatea financiară a țării.
Creștere semnificativă a resurselor valutare ale României!

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au crescut semnificativ!  În data de 30 septembrie 2024, acestea erau la 65,778 miliarde euro, comparativ cu cei 63,187 miliarde euro din 31 august 2024.

Ce transmite BNR despre resursele valutare?

”La 30 septembrie 2024, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 65,778 miliarde euro, faţă de 63,187 miliarde euro la 31 august 2024. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 6,050 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală de 3 miliarde euro şi în dolari americani în valoare nominală de aproximativ 1,89 miliarde euro) şi altele; Ieşiri de 3,459 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 685 milioane euro); plăţi din contul Comisiei Europene şi altele”, arată datele BNR.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. Având în vedere evoluția preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 7,855 miliarde euro.

Menținerea unui stoc important de aur este considerată o strategie de securitate economică. Un studiu recent arată că 96% dintre băncile centrale la nivel global consideră aurul o investiție sigură. Într-un context global marcat de schimbări și incertitudini economice, aurul continuă să joace un rol esențial în diversificarea și protecția rezervelor internaționale ale băncilor centrale.

Rezerve valutare
Rezerve valutare

Vezi și: Schimbare la Banca Națională a României. Apar noi valute în lista cursurilor pieței valutare

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2024 au fost de 73,663 miliarde euro, faţă de 70,775 miliarde euro la 31 august 2024.

Pentru luna octombrie 2024, BNR consideră că plățile scadente aferente datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor, vor ajunge la aproximativ 1,85 miliarde de euro. Aceasta continuă să fie o parte importantă a gestionării datoriei publice a României.

Prin complexitatea peisajului său economic, România continuă să își mențină stabilitatea financiară prin rezerve semnificative atât de aur, cât și valutare, oferind o bază solidă pentru gestionarea datoriilor și menținerea încrederii investitorilor pe termen lung. Creșterea valorii rezervelor Băncii Naționale a României, confirmă necesitatea asigurării stabilității, lucru înțeles și de responsabilii politici, ținând cont de reuniunea de astăzi a Parlamentului pentru numirea membrilor în consiliile de administrație a mai multor instituții printre care și BNR.

Citește și: Previziuni economice pentru următoarele 12 luni: cât va fi cursul valutar şi la cât poate ajunge inflaţia